Etihad ervejz prevezao 17 odsto više putnika

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je da je prošle godine prevezla 17,4 miliona putnika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2016.

18:54

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je povećanje od 17 odsto u odnosu na 2014. godinu i da je obavila 97.400 letova kojima je prešla ukupno 467 miliona kilometara.

Iz te kompanije, koja je strateški partner Er Srbije, ističu da su u 2015. godini ostvareni odlični operativni rezultati, uz nastavak rasta broja putnika i obima prevezenog tereta.

Kako navode, rast tražnje nastavio je da prevazilazi povećanje kapaciteta avio-kompanije, što predstavlja potvrdu uspešnosti njene dugoročne strategije rasta.

"Etihad ervejz je prevezao više od 75 odsto putnika koji su 2015. godine putovali ka i iz Međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju. Kada se ovome dodaju partnerske avio-kompanije u kojima Etihad ervejz ima udeo u vlasništvu, a koje obavljaju letove ka prestonici UAE, to učešće raste na čak 84 odsto putničkog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju", piše u saopštenju.

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan rekao je tim povodom da je ta kompanija tokom 2015. godine bila u prilici da, kroz višestruko nagrađivane usluge i putem razvoja mreža partnerskih avio-kompanija, milionima putnika pruži nove mogućnosti konkurentnog izbora.

Navodi se i da je Etihad ervejz lane svojoj globalnoj mreži pridodao šest novih destinacija, uvođenjem letova za Kolkatu, Madrid, Edinburg, Entebe, Hong Kong i Dar es Salam, kao i novi direktni let za Brizbejn.

Takođe, pojačao je flotu avionom Boing 787-9 Drimlajner, koji je počeo da obavlja komercijalne letove na linijama za Vašington, Cirih, Singapur i Brizbejn, a povećan je i broj linija aviona Erbas A380, koji sada obavlja još jedan let ka Aerodromu Hitrou u Londonu i nove letove ka Sidneju i Njujorku.

Najavljuje se da će ta avio-kompanija tokom ove godine uvesti i treći svakodnevni let avionom A380 do Aerodroma Hitrou u Londonu, kao i dva nova leta ovim avionom za Mumbaj i Melburn, dok će Boing 787 dobiti pet novih destinacija, u koje spadaju Diseldorf, Pert, Šangaj, Istanbul i Johanesburg.

Kompanija je tokom 2015. godine povećala frekvencije letova na 16 linija širom sveta, da je povećala broj kod-šer i partnerstava sa udelom u vlasništvu, a da su ta partnerstva donela više od pet miliona putnika na letove Etihad ervejza, što predstavlja povećanje od 43 procenta u odnosu na 3, miliona putnika u 2014. godini.

Novi kod-šer sporazum je zaključen sa avio-kompanijom Pakistan Internešenal Erlajns, dok su značajno proširena postojeća kod-šer partnertnerstva sa kompanijama Er Srbija, Amerikan erlajns, flajnas, Džet ervejz, Korean er, NIKI i S7 Erlajns.

Kao rezultat toga, Etihad ervejz pruža udruženu mrežu od gotovo 600 putničkih i kargo destinacija putem 197 interlajn i 49 kod-šer partnerstava.

U junu se švajcarska regionalna avio-kompanija Darvin erlajn, koja posluje pod nazivom Etihad ridženel, poslednja pridružila Etihadovoj mreži partnera u kojima je avio-kompanija stekla udeo u vlasništvu, u koje takođe spadaju Erberlin, Er Srbija, Er Sejšeli, Džet ervejz i Virdžin Australija.

Ta grupacija partnera predstavlja sedmu najveću svetsku grupaciju avio-kompanija, kojima ukupno leti više od 100 miliona putnika.

Flotu Etihad ervejza je na kraju 2015. godine činio ukupno 121 avion, čija je prosečna starost 5,8 godina - jedna od najmlađih i ekološki najprihvatljivijih u avio-industriji.

Avio-kompanija je tokom 2015. godine primila u svoju flotu 11 aviona Erbas (četiri A380, šest A321 i jednog A320) i četiri aviona Boing 787-9 Drimlajner, a iznajmljeni su i dodatni avioni, a tokom ove godine očekuje se isporuka 10 aviona.

Hogan je najavio da ta kompanija nastavlja da se suočava sa izazovima, u koje spada i protekcionizam najvećih američkih i evropskih avio-kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: