Region

Utorak, 06.12.2016.

13:37

Odlučeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi

Države članice Evropske unije dale su podršku inicijativi nazvanoj WiFi4EU, koja podrazumeva besplatan pristup mrežama bežičnog interneta u gradovima i selima.

Izvor: Jutarnji list

Odlučeno: Svim gradovima besplatan Wi-Fi
Foto: Thinkstock

Podrška inicijativi usledila je nepuna tri meseca nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio plan kojim bi se telima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama

Prvi poziv za podnošenje projektnih predloga planira se do leta 2017. godine, a sva tela lokalne vlasti u EU moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudili visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodeljivati prema redosledu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebali da budu spremni da reagovanje čim proces prijavljivanja bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa mreži bežičnog interneta. Ostale troškove snosiće lokalne vlasti.

Tela lokalne javne vlasti koja žele da ponude besplatnu bežičnu internet-vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će da se prijave za finansiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za period od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 miliona evra. Komisija procenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: