Slovenija: Prosečna plata 1.045 €

Prosečna mesečna neto plata za novembar 2013. u Sloveniji je iznosila 1.044,89 evra, saopštio je slovenački Zavod za statistiku.

Region

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

15:00

Default images

U saopštenju se, međutim, pojašnjava da su plate bile nešto više zbog božićnog dodatka.

Prosečna neto plata u posmatranom mesecu bila je nominalno jedan odsto viša nego u novembru 2012, ali uvažavajući inflaciju i realno manja 0,3 odsto, prenosi portal Business.hr.

A prosečna bruto plata u novembru prošle godine iznosila je 1.617,19 evra, što je šest odsto više nego u prethodnom mesecu i 0,3 odsto više nego u istom mesecu godinu dana ranije.

Više od dve trećine zaposlenih u Sloveniji, po podacima sindikata, prima platu koja je manja od prosečne, a sve više njih, trenutno oko 55.000, i minimalnu zakonom zagarantovanu zaradu koja u bruto iznosu trenutno iznosi nešto manje od 800 evra.

Vlada premijerke Alenke Bratušek ovih dana je na pritisak sindikata odustala od ideje o ukidanju minimalne zakonom zagarantovane plate, kao i od snižavanja penzija u ovoj i sledećoj godini, ali sva ograničenja iz 2012. godine i dalje ostaju na snazi.

Zato se i ideje o tzv. univerzalnom osnovnom dohotku za sve građane, koje se navodno spominju i u nacrtu novog koalicionog ugovora stranaka u vladi, u sadašnjem trenutku čine utopijskim, a slovenački ekonomisti ih smatraju nerealnim, navodi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: