Crnoj Gori trgovinski deficit za sedam meseci milijardu evra

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore od početka godine do kraja jula iznosila je 1,4 milijarde evra i pala je za 300 miliona ili 17,8 odsto.

Region

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2020.

13:10

Crnoj Gori trgovinski deficit za sedam meseci milijardu evra
Foto: Depositphotos, xload

Ovo pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat).

Izvoz Crne Gore je u period januar-jul bio vredan 200 miliona evra, dok je uvoz iznosio 1,22 milijarde evra, što znači da je trgovinski deficit za samo sedam meseci premašio milijardu evra, pišu Vijesti.

U odnosu na isti period lani, izvoz je pao za 12,5 odsto, dok je uvoz potonuo za 18,7 procenata.

Najveću trgovinsku razmenu u ovom periodu Crna Gora je imala sa Srbijom, u ukupnom iznosu od 285 miliona evra, što čini 20 odsto ukupne crnogorske trgovine sa svetom. U istom periodu prošle godine, trgovinska razmena sa Srbijom vredela je 343 miliona evra.

Crna Gora je u posmatranom period uvezla iz Srbije robu u vrednosti 236 miliona evra, a izvezla za 50 miliona evra, što je 25 odsto njenog ukupnog izvoza.

Posle Srbije najveća trgovinska razmena je s Kinom, odakle je uvezeno robe za 122 miliona, a izvezeno za 13 miliona evra.

Sledi Nemačka sa 121 milion evra robne razmene, od čega je uvoz iz te države iznosio 111 miliona, a izvoz 10 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena je, navode Vijesti, do marta ove godine bila na istom nivou kao i prošle godine, da bi zatim usledio veliki pad što se poklapa s izbijanjem epidemije virusa korona u Crnoj Gori.

Samo u julu uvoz je vredeo 180 miliona evra, dok je u istom mesecu 2019. iznosio 250 miliona evra.

Najveći pad izvoza bio je u maju, kada je iznosio svega 18 miliona evra, dok je u istom mesecu prošle godine bio vredan 30 miliona.

Na pad trgovinske razmene uticalo je smanjenje privrednih aktivnosti, uvođenje zabrane rada u pojedinim delatnostima, ograničenja u saobraćaju i drastičan pad turističke posete, dodaje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: