Srbija

Ponedeljak, 25.01.2021.

16:17

Koji vinogradari moraju da se upišu u registar?

Vođenje Vinogradarskog i Vinarskog registra sa ažurnim podacima od velikog je značaja sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz uskladivanja sa propisima EU.

Izvor: Tanjug

Koji vinogradari moraju da se upišu u registar?
Foto: Depositphotos, Tihon6

Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar. U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.

"Imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se finansiranje vinogradarsko - vinskog sektora u EU vrši finansijskim sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar", objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.

Precizirano je da su podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar.

Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.

Navode da se upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može uvek obaviti.

Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu naći na www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: