Subota, 02.08.2014.

09:29

Japan: Gore nije bilo od cunamija

Fabrička proizvodnja u Japanu smanjena je u junu najviše od 2011. godine, kada su tu zemlju pogodili snažan zemljotres i cunami.

Izvor: Tanjug

Default images

Padu je najviše doprinela manja proizvodnja automobila i industrijske mašinerije, pokazali su zvanični podaci u Tokiju.

Vlada i Banka Japana snizile su prognozu ekonomskog rasta za fiskalnu godinu zaključno sa martom 2015, uz priznanje da je nedavni rast poreza usporio privrednu aktivnost, prenosi agencija Frans pres.

Podaci o industrijskoj proizvodnji su, i pored toga, razočarali, budući da je proizvodnja prošlog meseca pala 3,3 odsto, nakon rasta od 0,7 odsto iz maja, što je najveći mesečni pad od marta 2011, kada je prozivodnja potonula 16,5 odsto zbog prekida lanaca dostave usled prirodne i nuklearne katastrofe koja je zadesila zemlju.

Ekonomisti su očekivali da će fabrička proizvodnja u junu biti smanjena 1,2 odsto.

Kompanije su pojačale proizvodnju pre aprila, kada je u Japanu porez na promet porastao prvi put u poslednjih 17 godina, budući da su kupci masovno kupovali kapitalne proizvode kao što su automobili i frižideri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: