Petak, 01.08.2014.

17:39

Smanjenje penzija ozbiljan problem

Sertić upozorava da je smanjenje plata i penzija socijalno i političko pitanje, o kome će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić podržava stav Fiskalnog saveta da bi smanjenje plata i penzija za 15 odsto u kratkom roku doprinelo uštedama u budžetu,ali istovremeno upozorava da je to i socijalno i političko pitanje, o kome će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, matematički posmatrano, 15 odsto smanjenja je verovatno minimum za ovu godinu da bi se doprinelo nivelisanju javnih finansija, ali o procentu će odlučiti vlada imajući u vidu i realni život.

Smanjenje penzija je, kaže, ozbiljan problem, jer penzioneri i bez toga teško žive.

"U najvećem broju slučajeva penzije su izuzetno male i ako smanjite penzioneru koji mesečno ima 15.000 dinara 15 odsto, od čega će onda ti ljudi da žive, od čega onda da plate elementarne troškove. To jeste političko pitanje i problem koji će vlada morati da rešava", rekao je Sertić.

Sertić je rekao da se nada da će vlada uspeti da nađe neki drugi model, budući da je, podseća, i sam premijer Aleksandar Vučić rekao da je pitanje smanjenja penzija na poslednjem mestu.

"Međutim, matematika je matematika, a mi smo se posle dugo godina zavaravanja, našli u situaciji da po prvi put imamo jasno i precizno podatke o ukupnom dugu i o deficitu budžeta koji je takav kakav jeste", zaključio je Sertić.

Bivši ministar finansija Lazar Krstić je pre podnošenja ostavke predlagao smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za najmanje 20, odnosno najmanje 15 odsto, a vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović je potom izjavio da bi smanjenje plata i penzija u ovoj godini moglo da bude oko 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: