Automobili

Ponedeljak, 29.12.2014.

12:49

Poslednji Ford iz fabrike u Genku

Sa proizvodnjih traka pogona u belgijskom Genku sišao je poslednji automobil pre zvaničnog zatvaranja ove fabrike.

Izvor: B92

Default images

Ford je još 2012. godine saopštio da će zbog smanjenja troškova i reorganizacije poslovanja u Evropi zatvoriti fabriku u Genku.

Do okončanja proizvodnje došlo je krajem decembra 2014, pošto je u belgijskom gradu napravljen poslednji Ford Galaxy.

Za pola veka proizvedeno je oko 14 miliona vozila, a poslednjih godina u tom pogonu su se pored modela Galaxy izrađivali i Mondeo i S-MAX.
U fabrici je bilo zaposleno 4.000 radnika, ali procenjuje se da će zbog gašenja proizvodnje biti ugroženo znatno više radnih mesta u regionu.

Studija koju je objavio belgijski Univerzitet u Haseltu pokazuje da će bez posla ostati i do 11.800 radnika čiji posao je bio povezan sa izradom Fordovih automobila u Genku.

U međuvremenu, proizvodnja novih modela preseljena je u Španiju, u Valensiju, gde se sklapa i najnovija generacija Forda Mondeo.
Poslednji napravljeni automobil, na kome su se potpisali radnici fabrike, biće prodat a novac će ići u dobrotvorne svrhe.

"Sve ovo za nas je još uvek nestvarno", kaže 60-godišnji Rudi Beys koji je bio zaposlen u Fordovoj fabrici.

"Mislim da će otrežnjenje stići tek posle praznika", objašnjava Beys i dodaje da ne zna šta će raditi u budućnosti.

Nakon završetka poslednje smene, radnici su otišli kućama, a Ford je zadržao njih nekoliko stotina da u narednim mesecima pomognu oko demontaže fabričke opreme.

U Belgiji trenutno postoje još dva postrojenja u kojima se proizvode automobili - Audijevo u Briselu i kompanije Volvo Cars u Gentu.

Vozili smo novi Ford Mondeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: