Ulične svetiljke kao punjači električnih automobila

BMW je razvio sistem “Light and Charge” koji se sastoji od specijalno dizajniranih stubova ulične rasvete sa integrisanim punjačima baterija električnih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

11:38

Default images

Osim napretka u tehnologiji izrade baterije, kako bi električni automobili imali veću autonomiju u vožnji, za masovniju upotrebu ove vrste vozila biće potrebno razviti i razgranatu infrastrukturu punjača.

BMW je došao na ideju da objedini sistem ulične rasvete i stanica za punjenje. Kompanija je napravila prototip ulične svetiljke koja bi za osvetljavanje ulice koristila LED tehnologiju, dok bi se u podnožju stuba nalazio modul za dopunu baterije elektromobila.

Kompanija će svoju ideju testirati u okviru pilot programa u Minhenu gde će 2015. postaviti prve kombinovane ulične svetiljke sa punjačima. U BMW-u kažu da će njihove svetiljke biti uklopljene u postojeću infrastructuru ulične rasvete u tom nemačkom gradu.
Punjače će moći da koriste sva električna vozila, nezavisno od toga ko ih je proizveo, objašnjavaju u BMW-u. Predviđeno je da se naplata dopune automobilske baterije obavlja putem smartfon aplikacije.

Nemački proizvođač objašnjava pored razvoja infrastrukture punjača, radi i na softveru i aplikacijama koje će pomoći vozačima električnih automobila da nađu slobodna parking mesta i lokacije postojećih punjača.

U cilju proširenja mreže punjača, BMW je nedavno razgovarao i sa Tesla Motorsom o mogućoj saradnji u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: