Trocilindrični motori i u Audiju

Motori sa tri cilindra više nisu tabu tema za proizvođače premijum automobila. Posle BMW-a, koji ih već ugrađuje u pojedine modele, Mercedesa koji to planira da uradi kada je reč o kompaktnim automobilima sa hibridnim pogonom, i Audi je najavio da će manji modeli ovog proizvođača uskoro dobiti motore sa tri cilindra.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

09:55

Default images

Potreba da se zadovolje nove ekološke norme, smanji potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, naterale su proizvođače automobila da se dovijaju na razne načine.

Pored smanjenja mase vozila i poboljšanje aerodinamičnih karakteristika, jedan od načina da automobil bude ekološki prihvatljiviji je i takozvani "downsizing" motora, odnosno smanjenje radne zapremine uz zadržavanje postojećih performansi.

Audi je još jedan u nizu premijum proizvođača koji je najavio uvođenje manjih, trocilindričnih pogonskih jedinica u svoje modele. Kako je izjavio izvršni direktor kompanije, Rupert Stadler, motori sa tri cilindra najpre će se ugrađivati u najmanji model ovog proizvođača, Audi A1, nakon čega će početi da se koriste i u Audiju A3.
Audi A3 Sedan
"Definitivno, trocilindraši će biti standardni u ova dva modela u budućnosti", rekao je Stadler u intervjuu za magazin Auto Express.

Na pitanje da li je moguće da će se u jednom trenutku ova vrsta motora upotrebljavati i u većim modelima, Stadler je kazao da je još rano o tome govoriti i da tržištu najpre treba dati vremena da se privikne na motore sa tri cilindra.

"Ipak, u budućnosti sve je moguće. Setite se samo da su do pre 10-15 godina u većim modelima premijum proizvođača dominirali motori sa šest cilindara, da bi sada tu ulogu preuzeli četvorocilindraši", objašnjava Stadler.

On nije izneo više detalja o tome koji bi trocilindrični motor mogao da pogoni Audijeve automobile. Jedan od kandidata je 1.4 litarski turbo-dizelaš koji u modelu Volkswagen Polo proizvodi 90 ks, a koji bi za potrebe Audija mogao da bude pojačan.

Pročitajte o izboru za "Svetski auto godine 2014" na kome je pobedio Audi A3 Sedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: