Novi Datsun stiže posle tri decenije

Posle više od trideset godin Nissan je obnovio marku Datsun. Prvi model iz nove serije nosi oznaku GO, a proizvodiće se u Indiji, čijem je tržištu pre svega i namenjen.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

14:32

Default images

Predviđeno je da se GO pojavi u prodaji početkom 2014, na stogodišnjicu prvog modela, DAT-GO, koji se smatra pretečom kasnijih Datsunovih automobila, a početna cena trebalo bi da se kreće oko 400.000 rupija (oko 5.000 evra).

Datsun GO je pre svega gradski automobil sa 5 vrata, baziran na modelu Nissan Micra. Vozilo je dugačko 3.785 mm, široko 1.635 mm, a visoko 1.485 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.450mm.
Proporcijama i siluetom, Datsun GO zaista podseća na Nissanov model, s tim što ima mnogo više oštrih ivica i uglova na spoljašnjosti.

Dizajn enterijera veoma je spartanski i "siromašan", ali istovremeno jednostavan, funkcionalan i prilagođen tržištima u razvoju i ciljnoj grupi kupaca.

Konstruktori su ručicu menjača i polugu ručne kočnice pomerili na prednji deo centralne konzole, pa su prednja sedišta spojena.
Da bi automobil bio što jeftiniji, iskorišćeni su brojni delovi i komponenete iz drugih vozila Renault-Nissan grupe, kao što su poklopci ventilacionih otvora ili ručke za otvaranje vrata, koje su takođe preuzete iz Micre.

Pogledajte promotivnu kompjutersku animaciju Datsuna GO:



Jednostavnost i svedenost automobila reflektuje se i kroz pogonske jedinice. Tačnije, u pitanju je samo jedan jedini motor, trocilindrični 1.2 litarski benzinac, za sada nepoznate snage, koji je uparen sa petobrzinskim manuelnim menjačem.

U Nissanu tvrde da će motor biti sasvim odgovarajući kako bi automobilu pružio potrebnu agilnost u vožnji.
Datsun GO je prvi od nekoliko budućih modela obnovljenog japanskog brenda koje će Nissan lansirati na tržištima u usponu, poput indijskog, ruskog i južnoafričkog.

Međutim, ovaj automobil dolazi na indijsko tržište u teško vreme, budući da je prodaja putničkih automobila pala za 10 odsto u drugom kvartalu 2013, zbog ekonomskog usporavanja i visokih kamatnih stopa, koje kredite za kupovinu automobila čine manje isplativim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: