Automobili

Subota, 17.11.2012.

15:08

Mercedes G klase iz budućnosti

Mercedes će na predstojećem auto-salonu u Los Anđelesu predstaviti futuristički koncept terenskog vozila Ener-G-Force.

Izvor: B92

Default images

Ener-G-Force koncept razvijen je za takmičenje Design Challenge 2012. koje se održava u okviru Sajma automobila u Los Anđelesu.

Po zamisli njegovih tvoraca, ovaj koncept predstavlja naslednika današnjeg Mercedesa G klase, za 2025. godinu.
Iako zbog širokih terenskih pneumatika više podseća na vozilo kojim će se kretati prvi astronauti na Marsu, u Mercedesu koncept Ener-G-Force opisuju kao zemaljsko patrolno vozilo iz bliske budućnosti, inspirisano G klasom.

Na njegovoj spoljašnjosti može se uočiti da su neki elementi, poput oblika haube, maske hladnjaka ili migavaca koji se nalaze na vrhovima blatobrana, preuzeti od aktuelne G klase, a zatim dizajnerski stilizovani.
Posveta G klasi iskazana je i kroz LED svetla prednjih farova koja svojim oblikom ispisuju latinično slovo "G".

Poput dizajna, futuristički je i pogon. Ener-G-Force pokreću elektromotori koji se nalaze u točkovima, a koji se energijom napajaju iz vodoničnih gorivih ćelija. U Mercedesu kažu da autonomija kretanja ovog koncepta sa jednim punjenjem goriva iznosi do 885 km.

Pogledajte galeriju fotografija Mercedesa Ener-G-Force.

Pročitajte o aktuelnom Mercedesu G klase.

Pogledajte video priču o istoriji G klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: