Automobili

Utorak, 19.12.2023.

14:03

Kriza pogađa Nemačku: Iznenada ukinuli subvencije za električna vozila

Suočena sa teškom budžetskom krizom, nemačka vlada je iznenada ukinula subvencije do 4.500 evra za kupovinu novog električnog vozila za fizička lica.

Izvor: B92

Default images
Foto: Shutterstock/Scharfsinn

Takozvani "ekološki bonus" za kupovinu EV trebalo je da se završi 31. decembra, ali je ukinut dve nedelje ranije.

Državni podsticaji za kupovinu električnih vozila od strane korporativnih kupaca su već okončani 1. septembra, ali to je i bilo najavljeno još odavno, tako da nije imali nekih neočekivanih efekata.

Iznenadno ukidanje subvencija za kupovinu električnih vozila pokazatelj je ozbiljnosti nemačke krize, piše specijalizovani sajt Fleet Europe, navodeći da je vlada samo nekoliko dana ranije rekla i da neće biti ranije najavljenih subvencija od 3.000 evra za 2024. godinu.

Ovo će imati očigledan negativan efekat na ukupnu prodaju električnih vozila u Nemačkoj, mada je nekim brendovima već jasno da su daleko od željenih rezultata. Na primer, Tesla je za 2023. ciljala na 1,8 miliona prodatih primeraka, ali bi za to trebalo da proda nešto više od 475.000 do kraja godine.

Nemačka nije jedino tržište gde su podsticaji za EV poslednjih dana ukinuti, jer je i Francuska 15. decembra ograničila svoje subvencije za električna vozila (do 7.000 evra po primerku) na automobile proizvedene u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: