Kinezi dolaze, a da li su jeftini kao što se očekivalo: Geely stigao u Srbiju FOTO

Na beogradskom sajmu automobila premijerno se predstavlja kineski automobilski brend Geely.

Automobili

Izvor:

Sreda, 22.03.2023.

11:47

Kinezi dolaze, a da li su jeftini kao što se očekivalo: Geely stigao u Srbiju FOTO
Foto: NÆ/B92

Kompanija Geely Automobile (deo Geely Holding Group), osnovana je 1997. godine. Geely je bio prvi kineski automobilski brend sa 10 miliona prodatih automobila, a već pet godina zaredom je najprodavaniji kineski brend putničkih vozila (1,43 miliona prodatih vozila u 2023. godini).

Njegov poslovni uspeh potvrđuje činjenica da se Geely već deset godina zaredom nalazi na prestižnoj listi najvećih svetskih kompanija "Fortune 500"

Njegove četiri modularne mehaničke platforme BMA (B-segment Modular Architecture), CMA (Compact Modular Architecture), SPA (Scalable Platform Architecture) i SEA (Sustainable Experience Architecture) razvijene kao plod saradnje četiri globalna centra za istraživanje i razvoj i tri globalna dizajnerska centra, zajedno sa opsežnim znanjem i iskustvom započinju novu eru "Geely 4.0", kažu u toj kompaniji.

Moćna automobilska divizija sa brojnim brendovima

Foto: NÆ/B92
Automobilsku diviziju čine Geely Auto Group (Geely Auto, Lynk&Co, Geometry, Livan, Proton), Volvo Car Group (Volvo, Polestar), Zeekr Intelligent Technology, Lotus, LEVC, Radar Auto, smart Automobile (joint venture s Daimlerom).

U Geely centrima za istraživanja i razvoj u Kini, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu zaposleno je oko 20.000 istraživača, a kompanija ima i više dizajnerskih centara (Barselona, Geteborg, Milano, Šangaj, Koventri).

U skladu sa svojim korporativnim ciljevima Geely Auto će do 2025. smanjiti emisije CO2 za 25%, a do 2045. kompanija će dostići ugljeničnu neutralnost, tvrde u toj kompaniji.

Prvi model u ponudi u Srbiji je SUV Atlas PRO

Foto: NÆ/B92
U našoj zemlji će na početku u ponudi biti ovaj kompaktni SUV (dužina 4.544, širina 1.713, visina 1.831 mm) koji pokreće 1.5 TGDI benzinac sa 177 konjskih snaga, a u skladu sa najnovijim trendom automobilske industrije model nudi "laki" hibrid sa 48-voltnom sinergijom elektromotora (EMS) i belt-starter generatora (BSG).

Turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem ima maksimalni obrtni moment 300 Nm već pri 1.500 o./min.
Foto: Geely promo
U ponudi će biti sa pogonom na prednje točkove (2WD) ili pogonom na sva četiri točka (AWD). Glavninu prodaje će predstavljati opreme Flagship i Flagship plus kod kojih će prenos obavljati 7DCT menjač sa duplim kvačilom, dok će u ponudi u standardnoj opremi (Luxury) prenos obavljati 6-stepeni automatski menjač (6AT).

Atlas PRO donosi bogatu standardnu opremu koju čine: full LED farovi, digitalna instrument tabla (7-inčni ekran), multimedijalni sistem sa 12,3-inčnim ekranom osetljivim na dodir, Bluetooth vezom i 8 zvučnika.
Foto: Geely promo
Omogućena je i projekcija ekrana pametnog telefona na multimedijalni ekran preko USB-a (podržava Android auto, iOS Car play), a tu su i sistem kamera za pogled od 360° oko vozila, 18-inčne alu felne, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, grejanje obruča upravljača, spoljašnji elektropodesivi retrovizori (grejani, sa automatskim zatamnjivanjem i električnim preklapanjem), start/stop sistem rada motora, inteligentna kontrola dugih svetala, bežično punjenje mobilnih uređaja, elektropokretano vozačevo sedište u 6 smerova, pomoć pri kretanju uzbrdo i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HHC, HDC), elektronska kontrola stabilnosti (ESC), sistem kontrole proklizavanja (TCS), prednji i zadnji parking senzori, grejane mlaznice za pranje vetrobrana i grejanje pozicije brisača u stanju mirovanja...

Atlas PRO ima i najnaprednije bezbednosne tehnologije: inteligentni tempomat (ICC), automatsko kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka (AEB), upozorenje o napuštanju saobraćajne trake (LDV), pomoć pri održavanju vozila na saobraćajnoj traci, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (SLIF) i još mnogo toga.

Koliko to košta

Foto: Geely promo
Geely je objavio i cene svog prvog modela koji prodaje u Srbiji. Tako Atlas PRO sa 1.5 turbobenzincem od 177 "konja", sa prednjim pogonom i 6-stepenim automatskim menjačem, u standardnoj opremi (paket Luxury), startuje od 29.900 evra.

Ovo je redovna cena, a kako kaže prodavac ovog brenda, svim kupcima koji kupe novo Geely vozilo za vreme trajanja Međunarodnog sajma automobila u Beogradu, odobrava se dodatni popust na redovne cene u visini do 3.000 evra. Popust važi do 31. marta, pa će u tom periodu Atlas PRO Luxury koštati 26.900 evra.

Kada je reč o bogatije opremljenim verzijama, koje pokreće isti motor, ali uz 7-stepeni menjač sa duplim kvačilom i pogon 4WD, Flagship ima redovnu cenu od 32.900 evra (29.900 evra uz sajamski popust), a laki hibrid Flagship Plus košta 34.900 evra (31.900 evra uz popust).
Foto: Geely promo
Foto: Geely promo
Foto: Geely promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: