Ekološke organizacije traže prekid gradnje auto-puteva

"Izgradnja, korišćenje i održavanje auto-puteva i drugih drumova takođe doprinose pogoršanju klimatske krize".

Automobili

Izvor: Izvor: dpa

Subota, 25.02.2023.

13:16

Ekološke organizacije traže prekid gradnje auto-puteva
Foto: Cars and Travels/Shutterstock

U nemačkoj vladajućoj koaliciji nedeljama se raspravlja o efikasnijim strategijama širenja drumske mreže. Organizacije za zaštitu životne sredine, međutim, zahtevaju da se svi projekti gradnje auto-puteva stopiraju.

U dokumentu koji su u četvrtak predstavili Grinpis i nemačka organizacija za zaštitu životne sredine BUND, navodi se da po klimu nije štetna samo vožnja auto-putevima, piše dpa.

"Izgradnja, korišćenje i održavanje auto-puteva i drugih drumova takođe doprinose pogoršanju klimatske krize."

Izgradnja novih puteva ubrzava, ali pre svega pojačava saobraćaj. Prema analizi organizacija, širenje saobraćajne infrastrukture izazvaće znatno više emisije ugljen-dioksida nego što to ekološki izveštaj Nemačke o planovima širenja putne mreže do 2030. predviđa.

Stručnjakinja Grinpisa Lena Donat zahteva "klimatsku proveru" plana vlade, da se postignu ciljevi klimatske tranzicije u saobraćaju.

"Do tada svi projekti gradnje auto-puteva treba da budu na čekanju," rekla je Donat. Predsednica BUND-a Antje fon Brok isto je rekla da su trenutni planovi širenja drumske mreže neodrživi.

Debata u vladi o bržoj gradnji saobraćajne mreže ide dalje. Ministar saobraćaja, liberal Folker Vizing ne samo da želi da se brže grade mostovi, već i auto-putevi.

Zeleni su protiv, a nedavni sastanak lidera koalicije nije doneo pomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: