Poznati korejski proizvođač automobila menja ime

Reč je o brendu koji je prisutan i na našem tržištu.

Automobili

Izvor:

Ponedeljak, 16.01.2023.

10:44

Poznati korejski proizvođač automobila menja ime
Foto: SsangYong promo

U pitanju je SsangYong Motors, koji menja ime u KG Mobility.

"Ime SsangYong Motors ima pozitivne konotacije, ali izaziva i bolna sećanja kod zaljubljenika u automobile. Od sada će svi SsangYong automobili ići u svet pod imenom KG [Mobility]. Čak i sa promenom imena, istorija SsangYong Motorsa neće se promeniti, a proizvođač će imati iste uslove za poslovanje kao i do sada", izjavio je Kvak Je-sun, prvi čovek marke i cele KG grupe, za Korea Herald.

Mnogi će se setiti ranih 90-ih godina prošlog veka kada su SUV modeli tek osvajali automobilsko tržište.

Jeep Grand Cherokee bio je rezervisan za imućne, a za naklonost kupaca borio se SsangYong Musso, veliki SUV koji su pogonili Mercedesovi motori.

Tu je i Korando, model koji postoji od samih početaka kompanije, a ulaskom u novi milenijum, SsangYong pada u senku rivala, a ni specifičan, nekonvencionalan dizajn mu ne pomaže.

Ipak, u prethodnoj deceniji SsangYong modeli postaju sve moderniji i konkurentniji.
Foto: SsangYong promo
Podsećamo, SsangYong je nastao 1954. spajanjem dve kompanije i uzima ime Ha Dong-hwan Motor, a 1977. menja naziv u Dong-A Motor.

Godine 1981. spojio se sa Keohwom i nastavio da proizvodi stari Jeeo pod imenom Korando.

Od 1986. kompaniju je preuzeo konzorcijum SsangYong pa je brend dobio i novo ime SsangYong Motors. Do danas je kompanija doživela nekoliko preuzimanja, a sa tim i uspone i padove, da bi na kraju, uprkos pomoći države, bankrotirala.

Prošle godine kompaniju je preuzeo domaći konzorcijum KG Group, a ove godine odlučeno je da se kompanija još jednom preimenuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: