Automobili

Sreda, 16.11.2022.

11:03

Početak nove ere za Volvo: Debitovao potpuno električni EX90 FOTO

Novi SUV naslediće XC90 i najavljuje početak nove ere brenda na putu prema potpuno električnoj budućnosti.

Izvor: B92

Početak nove ere za Volvo: Debitovao potpuno električni EX90 FOTO
Foto: Volvo promo

Volvo u srcu Stokholma održao premijeru svog novog, potpuno električnog vodećeg SUV modela, koji, kako tvrde u toj kompanija, odražava "švedske korene brenda".

Proizvodnja modela EX90 počinje sledeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu dana kasnije i u Kini, što istovremeno održava globalnu orijentaciju Volvo Cars. Do tada, kompanije želi da uspostavi klimatsku neutralnost ovih proizvodnih pogona.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 svojom novom implementacijom skandinavskog dizajna usvaja princip "forma sledi funkciju".

Reč je o svestranom, elegantnom porodičnom vozilu modernih proporcija, koje karakterišu centralni automobilski računar sa najnovijom tehnologijom, povezivost i elektrifikacija pogona za optimizaciju bezbednosti, efikasnosti i estetike.

"Volvo EX90 pokazuje gde smo i gde idemo", kaže naš izvršni direktor, Džim Rovan.

"Ovo je potpuno električno vozilo sa dometom do 600 kilometara sa jednim punjenjem, što dodatno podiže naše bezbednosne standarde, i istovremeno i prvi Volvo model koji definišu softver i povezivost sa širim ekosistemom, npr. vašim domom i drugim uređajima. Volvo EX90 predstavlja početak nečeg novog za Volvo Cars na mnoge načine."
Foto: Volvo promo
Standardna bezbednost modela EX90 takođe je na višem nivou nego ikad.

Automobil je osmišljen da "razume" vozača i okolinu i time doprinese povećanju bezbednosti putnika, kao i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Vremenom takođe postaje "pametniji i bezbedniji", koristeći podatke za učenje i preuzimajući softverska ažuriranja.

Sklopovi najsavremenijih senzora, kao što su kamere, radari i sistem LiDAR, povezani su sa računarima visokih performansi u automobilu, a pritom platforma NVIDIA DRIVE upravlja interno razvijenim softverom i stvara pogled na okolinu od 360 stepeni u realnom vremenu.
Foto: Volvo promo
Tehnologija LiDAR iz sklopa softvera Luminar detektuje put ispred vozača danju i noću, pa čak i pri velikoj brzini. Može da vidi male objekte stotinama metara ispred vozila, što pruža više vremena vozaču da odreaguje i da ih izbegne.

Senzori takođe doprinose unapređenju pouzdanosti i ukupnih performansi funkcije vožnje sa asistencijom Pilot Assist, sa novom podrškom u upravljanju prilikom promene vozne trake.
Foto: Volvo promo
Osim toga, posebni senzori i kamere ocenjuju fokus pogleda vozača. EX90 je prvi Volvo model koji primenjuje ovu tehnologiju za pomno praćenje i otkrivanje pada koncentracije, pospanosti ili drugih vrsta nepažnje.

Vozilo najpre upozorava vozača, u početku blagom vibracijom, ali zatim po potrebi pojačava intenzitet. A ako se desi da slučajno utone u san ili mu pozli tokom vožnje, Volvo EX90 je u stanju da se bezbedno zaustavi i automatski pozove pomoć.

Zahvaljujući svom najsavremenijem sistemu senzora, uključujući tehnologiju LiDAR, EX90 je takođe prvi Volvo koji poseduje hardver spreman za uvođenje prave autonomne vožnje u budućnosti.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 nije samo novo vozilo, nego i veoma napredan računar na točkovima. Ne samo to, kao i pametni telefon ili prenosni računar, ovaj SUV je osmišljen da vremenom postaje sve bolji zahvaljujući redovnim nadogradnjama softvera preko sistema OTA (over-the-air).

Kombinujući vrhunski računarski kapacitet platformi Cockpit Snapdragon sa mogućnostima vizuelizacije iz softvera Unreal Engine, 3D-alat Epic Games razvojnog programera Epic Gamesa, koji se koristi u nekim od najvećih svetskih PC igara, donosi brze računarske performanse i visokokvalitetnu grafiku na ekranima automobila i prikaz podataka na vetrobranskom staklu.
Foto: Volvo promo
Centralni 14,5-inčni ekran je ulazna tačka za jedan od najboljih multimedijalnih sistema na tržištu, sa ugrađenim Google sistemom.

Aplikacije i usluge, između ostalog, obuhvataju i pomoć softvera Google Assistant, navigaciju Google Maps i brojne aplikacije dostupne u Google Play Store.

Volvo EX90 je takođe kompatibilan sa Apple CarPlay sistemom.
Foto: Volvo promo
Zahvaljujući serijskom 5G povezivanju, tamo gde je to omogućeno, instalacija aplikacije na početni ekran i uživanje u veoma intuitivnoj navigaciji nikad nije bilo lakše.

Osim toga, svoju omiljenu muziku možete da prenesete i preko novog audio sistema Bowers & Wilkins sa tehnologijom surround zvuka Dolby Atmos, premijerno ugrađenom u jedno Volvo vozilo, a tu su i zvučnici ugrađeni u naslone za glavu za impresivno zvučno iskustvo.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 takođe uključuje tehnologiju telefonskog ključa kao standard. Vaš pametni telefon služi kao ključ automobila i automatski otključava vozilo i pokreće personalizovani ekran dobrodošlice.

Kada uđete u vozilo automatski se učitava i vaš lični profil.

Dizajn enterijera takođe odražava ciljeve održivosti kompanije Volvo, npr. da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.
Foto: Volvo promo
Sa potpuno novom, interno razvijenom platformom za električni pogon, EX90 nudi autonomiju vožnje sa jednim punjenjem do 600 km – prema WLTP ciklusu testiranja.

Automobilu je potrebno 30 minuta za punjenje baterije od 10 do 80% kapaciteta, navode u kompaniji.

Uvodna verzija sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka koristi bateriju kapaciteta 111 kWh. Snaga pogonskog sistema je 517 KS (380 kW), dok je maksimalni obrtni moment 910 Nm.

Ekologija

Foto: Volvo promo
EX90 sadrži približno 15% recikliranog čelika, 25% recikliranog aluminijuma i 48 kilograma reciklirane plastike i bio-baziranog materijala, što predstavlja približno 15% ukupne plastike u vozilu.

Volvo EX90 je takođe prvo vozilo brenda sa svom potrebnom opremom za dvosmerno punjenje. Reč je o tehnologiji koja omogućava korišćenje baterije automobila kao dodatnog izvora energije, na primer za napajanje kod kuće, napajanje drugih električnih uređaja ili drugog električnog Volvo vozila.

U počeku, dvosmerno punjenje će biti dostupno samo na izabranim tržištima.

Informacije o datumu početka prodaje ovog modela i njegovoj ceni biće objavljene naknadno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: