Automobili

Subota, 25.06.2022.

16:00

Gde ima puno stanica za punjenje, a gde je pustinja?

Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA je istražilo stanje mreže za punjenje električnih vozila u Evropi.

Izvor: B92

Gde ima puno stanica za punjenje, a gde je pustinja?
Foto: Mitsubishi promo

Proizlazi da se gotovo polovina svih stanica za punjenje električnih automobila u Evropskoj uniji nalazi u samo dve zemlje: Holandiji i Nemačkoj.

Zaključak se sam nameće – stanice za punjenje nisu ravnomerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno. Evropska unija trenutno ima oko 307.000 punionica. Međutim, gotovo sve su u zapadnoj Evropi. Pogotovo u Holandiji i Nemačkoj gde ne morate da potrošite puno truda za pronalazak stanice za punjenje, navodi Revija HAK.

Holandija i Nemačka čine manje od 10% ukupne površine EU-a, ali gotovo polovina svih stanica za EV u Evropi se nalazi u tim zemljama. Holandija ima najviše takvih stanica u celoj Evropi: 90.000 jedinica. Samo Holandija ima stanica za punjenje kao i 23 druge zemlje EU zajedno. Druga polovina svih stanica za EV je raspoređena na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% područja regije.

Zato apsolutno nema govora o mreži punjenja u celoj Evropi. I to dok EU želi da smanji emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030. Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 miliona javnih stanica za punjenje EV kako bi se to postiglo.

Top 5: zemlje s najviše stanica za punjenje

Holandija (90.284)

Nemačka (59.410)

Francuska (37.128)

Švedska (25.197)

Italija (23.543)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: