Proizvođači automobila prelaze sa paladijuma na platinu zbog rizika sa snabdevanjem iz Rusije?

Po ceni od oko 950 dolara po unci (28,3 grama), platina košta otprilike upola manje od paladijuma.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

12:20

Proizvođači automobila prelaze sa paladijuma na platinu zbog rizika sa snabdevanjem iz Rusije?
Foto: TRMK/Shutterstock

Proizvođači automobila pojačavaju napore da smanje upotrebu paladijuma i povećaju količinu platine zbog zabrinutosti oko isporuke paladijuma iz Rusije, piše Autostat.ru. Rusija trenutno snabdeva oko 25-30% svetskog tržišta paladijuma i oko 8-10% platine.

Za sada nema znakova da će Rusija ograničiti izvoz paladijuma, ali kako se rat u Ukrajini odužio, vlade pojedinih država bi mogle uvesti ograničenja u okviru sankcija Zapada prema Rusiji.

"Napori da se paladijum zameni su naglo porasli", rekao je Trevor Rejmond iz organizacije World Platinum Investment Council (WPIC).

"U isto vreme, iznos uštede od takve tranzicije za proizvođača automobila je ogroman", kazao je on.

Po ceni od oko 950 dolara po unci (28,3 grama), platina košta otprilike upola manje od paladijuma. Proizvođači automobila godišnje koriste oko 2,5 do 3 miliona unci platine i oko 8,5 miliona unci paladijuma.

Podsetimo se da je paladijum najtraženiji u automobilskoj industriji, gde se koristi zajedno sa platinom u katalizatorima. Paladijum nalazi više upotrebe u benzinskim motorima, a platina u dizelašima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: