Povratak legende: Stiže novi Renault 5, neka se pripremi Renault 4 FOTO/VIDEO

Renault je predstavio električno vozilo 5 Prototype - modernu reinkarnaciju nekadašnje "petice".

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.01.2021.

09:31

Povratak legende: Stiže novi Renault 5, neka se pripremi Renault 4 FOTO/VIDEO
Foto: Renault

Kao što je nedavno najavio, francuski proizvođač je odlučio da vrati u život neke od najuspešnijih automobila iz svoje prošlosti, u okviru projekta nazvane "Renaulution". Ova poslovna strategija predviđa lansiranječak sedam novih električnih modela do 2025.

Prvi u nizu je koncept Renault 5 Prototype čiji je dizajn inspirisan originalnom "peticom" iz druge polovine 20. veka.
Foto: Renault
Ljubitelji klasični Renault automobila prepoznaće stilske detalje sa modela koji je bio veoma popularan u 1970-ih i 1980-ih, poput prednjih i zadnjih svetlsonih grupa ili karakterističnog "C" stuba.

I dok spoljašnjost automobila jasno odslikava izgled originalne "petice", Renault nam za sada nije omogućio da zavirimo u putničku kabinu, ali sudeći prema sličnim električni konceptim vozilima, treba očekivati minimalistički dizajn sa potpuno digitalizovanom komandnom tablom.
Foto: Renault
Što se motorizacije tiče, jedino izvesno je da je u pitanju potpuno električni pogon i da Renault nema u planu verzije koje bi bile opremljene SUS motorima.

Renault 5 Prototype je predstavio šef dizajna francuskog proizvođača, Žil Vidal, koji je u ovu kompaniju stigao iz rivala PSA. Na produkcijsku verziju ćemo sačekati još neko vreme, a nakon "petice", Francuzi će obnoviti i drugu legendu iz svoje prošlosti - Renault 4, koji će takođe imati iskljulčivo električni pogon.

U planu je da do 2025. čak 30% prodaje kompanije čine automobili na struju, a novi Renault 5 treba da odigra važnu ulogu u ovoj strategiji.
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault
Foto: Renault

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: