Zabranjuju mobilne za volanom - čak i ako auto stoji

Francuske vlasti uvode rigoroznu zabranu upotrebe mobilnih telefona u automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

11:48

Zabranjuju mobilne za volanom - čak i ako auto stoji

Novi zakon predviđa da vozač neće smeti da koristi mobilni, osim u slučaju kada je automobil zaustavljen na označenom parking mestu, a motor vozila isključen.

To znači da onaj koji upravlja automobilom neće moći da razgovara ako, recimo, stane nakratko vozilom pored puta na mestu koje nije predviđeno za parkiranje – moraće prvo da potraži obeležen parking.

Vlast ovim potezom želi da smanji broj stradalih na putevima zbog korišćenja telefona za volanom, ali i da spreči da se vozila zaustavljaju pored puta tamo gde to nije dozvoljeno i da ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja. Oni koji prekrše zabranu biće sankcionisani sa 135 evra i dobiće kaznene poene.

Upotreba mobilnih dozvoljena je samo u izuzetnim okolnostima, ako je u pitanju hitan slučaj, poput saobraćajne nezgode kada vozač mora da pozove policiju ili hitnu pomoć.

U najnovijoj anketi, 9 od 10 vozača u Francuskoj priznalo je da koriste mobilni dok voze, a samo u 2015. izrečeno je oko 300.000 kazni zbog ovog prekršaja.

Pooštrenje zabrane upotrebe telefona za upravljačem automobila stiže nakon slučaja u kome je jedan vozač pokušao da ospori kaznu koju je dobio pošto je zaustavio vozilo sa strane dok se nalazio u kružnom toku i uključio sva 4 migavca, kako bi obavio razgovor mobilnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: