Daimler i Bosch zajednički do samovozećih automobila

Dva industrijska giganta sarađivaće na razvoju automobila bez vozača, sa ciljem da se ova vrsta vozila pojavi na putevima početkom naredne dekade.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

10:57

Daimler i Bosch zajednički do samovozećih automobila
Ilustracija: Daimler

U početku, saradnja će obuhvatiti samovozeći taksi servis, a mušterije će prevoz moći da rezervišu putem smartfona. Po njih će zatim doći samovozeći taksi koji će ih prevoziti do željene destinacije.

Ova robotizovana vozila u početku će moći da se kreću samo po području koje pokriva servis digitalnih mapa Here, koji je u vlasništvu nemačke trojke - Audija, BMW-a i Daimlera.
Ilustracija: Daimler
Tokom razvoja, Bosch i Daimler planiraju da najpre realizuju samovozeće automobile koji će moći da saobraćaju bez pomoći vozača, ali će i dalje zahtevati prisustvo čoveka na vozačkoj poziciji zbog nepredviđenih slučajeva koji mogu da se dogode u vožnji (nivo 4 automatizacije).

Sledeći korak biće nivo 5 autonomne vožnje, kada prisustvo vozača više neće biti potrebno.

Partnerstvo Daimlera i Boscha samo je jedno u nizu u auto-industriji, koje je nastalo sa ciljem bržeg razvoja samovozećih automobila. Pre njih dogovor o saradnji sklopili su BMW i Mobileye, dok Volvo sarađuje sa kompanijom Autoliv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: