PSA grupa želi da kupi Opel

General Motors vodi razgovore o mogućoj prodaji marki Opel i Vauxhall grupaciji PSA Peugeot-Citroen, potvrđeno je iz ta dva auto-giganta.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

11:07

PSA grupa želi da kupi Opel
Opel Crossland X (ilustracija)

"PSA grupa zajedno sa General Motorsom (GM) razmatra brojne strateške inicijative čiji je cilj unapređenje efikasnosti i profitabilnosti poslovanja obe kompanije, uključujući i eventualno preuzimanje marke Opel", kaže se u saopštenju PSA.

GM i PSA već tesno sarađuju na polju razvoja i proizvodnje pojedinih mini-van i SUV/krosover modela, čime su postignute značajne uštede prilikom projektovanja novih automobila.

U slučaju da PSA kupi marke Opel i Vauxhall, francuska grupacija koju sada sačinjavaju automobilski brendovi Peugeot, Citroen i DS, postala bi druga po veličini u Evropi (iza Volkswagena), sa 16% tržišnog udela na Starom kontinentu.

Ako dođe do dogovora, GM bi praktično napustio evropsko tržište i rešio se eventualnih finansijskih problema u koje bi kompaniju mogao da dovede izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Sa druge strane, PSA bi profitirao od Opelove tehnologije koju bi iskoristio i za modele ostalih brendova u svom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: