Ilon Mask: Automobili na vodonik su besmislica

Osnivač Tesla Motorsa često je kritikovao električne modele drugih proizvođača, a ovog puta na meti su se našli automobili koji za pogon koriste vodonične gorivne ćelije i, posredno, Toyota koja je trenutni lider u svetu kada je reč o ovoj tehnologiji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

12:00

Default images

Na pitanje novinara kakvo je njegovo mišljenje o vozilima na vodonik, Mask je kratko odgovorio da su takvi automobili "smešni".

"Ne želim ovo da pretvorim u debatu, ali smatram da su automobili koji za pogon koriste vodonik besmisleni", rekao je Mask, jedan od vlasnika i izvršni direktor kompanije Tesla Motors koja je u poslednjih nekoliko godina napravila bum na tržištu električnih vozila.

"Prvo, veoma je komplikovano i teško izdvojiti vodonik, skladištiti ga i koristiti u vozilu", obrazložio je svoj stav Ilon Mask.

"Može se čak reći da vodonik nije izvor energije u pravom smislu te reči već samo mehanizam za skladištenje energije", dodao je on.
Toyota Mirai
Mask je primetio i da su gorivne ćelije samo upola efikasne u poređenju sa baterijama u električnim automobilima, i podsetio da je vodonik kao gas veoma zapaljiv.

On smatra da će u godinama koje dolaze tržište potvrditi ispravnost njegovog gledišta kada je reč o automobilima na vodonik.

"Sve će biti mnogo jasnije za par godina, ne moramo sada da polemišemo o tome", uveren je Mask.

Pitamo se šta o svemu ovome misli Toyota koja trenutno ulaže velike napore u pravcu propagiranja i omasovljenja proizvodnje automobila na vodonik i koja je ponudila drugim proizvođačima besplatne patente za tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

Pročitajte više o Toyoti Mirai koja za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: