Policajac zanemeo: Vozač spavao dok je njegov autonomni Tesla jurio 150 km/h

Kanađanin koji se nalazio na mestu vozača optužen je za opasnu vožnju jer je dremao dok se njegov samovozeći Model S kretao auto-putem velikom brzinom.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

11:15

Policajac zanemeo: Vozač spavao dok je njegov autonomni Tesla jurio 150 km/h
Foto: Tesla promo

Lokalna policija, čiji su pripadnici zaustavili vozilo, saopštila je da su oba prednja sedišta u Tesli bila potpuno oborena, a vozač i suvozač su očigledno spavali kada je patrola u kanadskoj Alberti primetila automobil.

Čim su policajci uključili "rotaciju", a druga vozila na auto-putu se sklonila sa strane, Tesla Model S je ubrzao. Na kraju je automobil zaustavljen, a dvadesetogodišnjem vozaču iz Britanske Kolumbije će se zbog ovog incidenta suditi u decembru.

On je prvobitno optužen samo za prekoračenje brzine i oduzeta mu je dozvola na 24 sata zbog umora, ali je potom ipak optužen za opasnu vožnju.
Foto: Tesla promo
Incident se dogodio u blizini mesta Ponoka, nekih 100 kilometara južno od Edmontona, u julu ove godine.

"Niko u tom vozilu nije gledao kroz vetrobransko staklo da vidi kuda ide automobil", rekao je policijski narednik Dari Turnbul, za CBC News.

On je kazao i da je Tesla, kada su upalili rotaciona svetla na patrolnom vozilu, ubrzao, a vozila ispred njega su se pomerala.

"Zaista je izgledalo da nikog nije bilo u automobilu, ali je vozilo ubrzalo jer je saobraćajna traka ispred njega bila prazna".
Foto: Tesla promo
"U policiji radim više od 23 godine, i to uglavnom na sprovođenju zakona o soabraćaju, ali ovog puta sam zanemeo. Nikada ranije nisam video nešto slično, ali, naravno, ni tehnologija nije bila da današnjem nivou", dodao je on.

Teslini automobili trenutno poseduju auto-pilot drugog nivoa, koji zahteva da vozač bude budan, oprezan i spreman da preuzem upravljanje sa rukama na volanu.

Prvi čovek kompanije, Ilon Mask, rekao je ranije da očekuje da će njegova vozila biti potpuno autonomna - sa minimumom zahteva za vozačevom intervencijom - do kraja godine.

Međutim, dodao je da postoji "mnogo malih problema" koje bi trebalo rešiti kroz testiranja u realnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: