Traži milion dolara za "Bubu": Prva farba, '64. godište, malo prešla

Volkswagenova "Buba" spada među najveće automobilske ikone, a pojedini dobro očuvani klasični primerci prodaju se i za petociferene dolarske sume. Ipak, još nismo čuli da neko ovaj auto ceni miliion dolara.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

14:30

Traži milion dolara za
Foto: Hemmings.com

Model koji 2018. slavi 80. rođendan, uskoro će (po drugi put) u penziju.

Volkswagen je u septembru potvrdio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom "Nove bube", lansirane krajem 20. veka na talasu nostalgije za starom, originalnom "Bubom", koja je u to vreme bila pred gašenjem (poslednji primerak izrađen je u julu 2003. u Maksiku).

Za razliku od originalnog modela, koji se proizvodio 65 godina, "Nova buba" potrajala je tek nešto više od dve decenije.
Foto: Hemmings.com
U međuvremenu, u krugovima kolekcionara klasičnih automobila i zaljubljenika u staru "Bubu" veoma se cene očuvani primerci ovog modela.

Jedan od takvih automobila oglašen je na prodaju na sajtu Hemmings. Reč je o zaista nesvakidašnjem primerku stare "Bube" iz 1964. koja se nalazi u Portlendu, u Oregonu.

Auto je pre više od pola veka kupio Rudi Zvarič i odmah nakon preuzimanja vozila, odvezao ga je u skladište svog prijatelja. Nakon dve godine, premeštena je u drugi prostor, ali i dalje nije vožena.
Foto: Hemmings.com
Posle tačno pola veka mirovanja (1966-2016.), na kilometar satu i dalje je stajalo da je auto prešao svega prvobitnih 35 km (22 milje).

S obzirom da "Buba" nije bila izložena sunčevoj svetlosti, originalna farba je i dalje u izvanrednom stanju, uprkos debelom sloju prašine koja se decenijama taložila na vozilu.

Interesantno je da na automobilu nisu bili instalirani originalni brisači, retrovizor i ukrasni poklopci točkova, već su sve vreme čuvani u kutijama u kojima su isporučeni.
Foto: Hemmings.com
Unutrašnjost automobila takođe je gotovo u fabričkom stanju iz polovine 1960-tih, uključujući sedišta i tapacirung vrata.

Kada je Rudi Zvarič preminuo 2014. godine, njegov sestrić nasledio je auto. Kako se navodi u oglasu, pošto ga je izgurao iz skladišta u kome se nalazio, merač pređene miljaže popeo se sa 22 na 23 milje.

Sadašnji vlasnik procenio je da je "Buba" potencijalni zlatni rudnik i odlučio je da je proda – za nju traži ni manje ni više nego 1.000.000 dolara.

Iako je reč o izuzetno očuvanom primerku, kakve je danas praktično nemoguće naći na tržištu oldtajmera, cena je astronomska.

Koliko biste vi platili ovu nesvakidašnju "Bubu"?
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: