Subota, 01.04.2023.

16:00

"Nemamo dovoljno litijuma"

Izvor: B92

"Nemamo dovoljno litijuma" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

stopalo

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.

I o kakvoj ekologiji je onda reč?
(rebro, 2. april 2023 11:21)

E sada sve ovo ponovi za naftu. Koliko probnih bušotina, istjecanja plina na površinu, kiliko jedna litra nafte zagadi litara pijaće vode, koliko godina se rastvara, koliko novaca treba za sigurno saniranje iskorištenih bušotina iz kojih istječe metan i što ne radi nitko, koliko je potrebno energije da se prozvede tanker za prijevoz nafte, koliko je do sada bilo nesreća sa izljevanjem nafte iz naftnih bušotina i iz tankera, kolko je koštala sanacija i da li je napravljena, koliko energije troši prerada nafte i koliko frakcija nastaje, koliko košta izgradnja postrojenja za preradu nafte i kolika područja su time devastirana, koliko plina se iz bušotina nafte ispušta i samo spaljuje, koliko 13 milijardi vozila na naftu i plin i brodova i aviona ispušta CO2 u atmosferu i NO2 koji izazivaju rak, koliko koštaju filteri za sumpor na dimnjacima rafinerija i tko ih ima i tko nema i gdje završe tone sumpora ispuštene u atmosferu, koliko termoelektrane spale nafte i koje čistoće...
Sada podvuci crtu pa mi reci koliko je to ekološki...

Bazooka

pre 1 godinu

Imam ja 3310!
(Matrix, 01. april 2023 16:06)

U tvom kršu od telefona, (da, bio je šklopocija i kad je bio nov), nije litijumska baterija.

Nevezano za tvoj telefon, litijum je prelazni tip baterije za nešto trajnije što još nije komercijalizovano. Niti ga ima dovoljno, niti je bezbedan, niti je ekološki. Sem toga, izvor punjenja tih automobila ne sme biti gradska mreža koja se napaja iz termo elektrane. Domet automobila mora biti bar 1000km. Vek baterije 20 godina.

Tek tada bi bilo nekog smisla.

Gradimir

pre 1 godinu

@Duško
Litijum je vrlo široko rasprostranjen, a ima već u prodaji i baterija na bazi natrijuma i gvožđa, koji su još rasprostranjeniji.
EV će za par godina postati i kod nas uobičajeni, zahvaljujući padu cena. Rajtov zakon o masovnoj proizvodnji kaže da dupliranjem proizvodnje nekog proizvoda cena izrade pada za određeni procenat, a to se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Kod EV se pokazalo da je taj procenat 15%. Proizvodnja EV se duplira svakih 1-2 godine, pa imamo i očekivani pad cene.
Ako će delom inflacija pojesti ovaj pad, računajte na 8%.
Izvor za brojke je Cleantechnica i članak posvećen baš ovome.

Duško

pre 1 godinu

@Gradimir
Slušamo o napretku bar već desetak godina, a ništa nismo dobili u praksi. Trenutno se verovatno ispituje na desetine različitih hemija za baterije ali ni za jednu nisam čuo da radi na nešto što već postoji u ogromnim količinama. Kakva god baterije bile, potrebno je izrudariti sastojke, a rudarenje je prljava tehnologija. Što više se informišem to više imam utisak da je vodonik rešenje za mnoge probleme, ubedljivo najčistiji ali ne i energetski efikasan. Sa druge strane, vodonik ima najveću gustinu energije.
Možda je rešenje EV za gradska vozila, vodonik za transport na duže staze.

Gradimir

pre 1 godinu

@Inception
Ne mora da znači da će se sporije puniti. Ima najava da će se u bateriji samo menjati elektrolit na "pumpi". Dakle,istoči se potrošeni i napuni naelektrisani. Par minuta.

Inception

pre 1 godinu

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.
(Gradimir, 01. april 2023 23:03)


Ima ih, Gradimire. I onda cemo da imamo jos gora EV od ovih kakva su, znacajnije teza, koja se jos sporije pune, i koja imaju jos manji domet. Ni ovo do sada nije bilo epohalno, a tek od sada...

sin lovca na medvede

pre 1 godinu

A kud cemo sa baterijama, hemijski najcistijim otpadom?
Odpadna baterija, hemijski najcistija roba, cistija od novca!

C i n i k

pre 1 godinu

Sl godine se otvara pogon u Kg gde ce se proizvoditi 2 elektro modela, mozda se napravi i nka kombinacija za kopanje Lit i pravljenje baterijskih celija u Srb..

Mario

pre 1 godinu

Tako je. Nema dovoljno litija, električni auti ne vrijede ništa, baterije stalno crkavaju i ne mogu se popraviti.
Srbi su bili u pravu!
Kinezi, Amerikanci i svi ostali su bacili stotine milijardi na nešto što nema budućnost umjesto da su slušali Srbe.
Baš su glupi.

Ironija

pre 1 godinu

@Duško
Slažem se sa svim što je napisano. Samo zaboravljamo da je litijum samo jedna od komponenti u bateriji za EV. Na primer Teslina baterija od 700 kg ima oko 70 kg litijuma. 90% težine baterije čine druge stvari. Čak i da se koristi višestruko više natrijuma umesto litijuma, ako druge stavke budu lakše, može se postići isti odnos težine i kapaciteta.
Ne razumem se u hemiju baterija toliko da mogu da kažem da li je dobro ili loše rešenje, ali po onome što može da se nađe na internetu, tehnologija je veoma obećavajuća. Prednosti su što praktično ne postoji opasnost od požara, moguće je puniti mnogo većom brzinom, natrijum je mnogo jeftiniji od litijuma i ekološki je prihvatljivije njegovo dobijanje. Takođe, slabljenje baterije u odnosu na broj pujenja je mnogo sporiji nego kod litijuuma. Ako su lagali mene, i ja lažem vas.
Možda baterija fizički mora da bude veća pa je to ograničavajuće. Za sada vidim da BYD kreće sa 25kWh za jeftine automobile. Najavljuju cenu automobila od oko 10.000€.

Zmaj

pre 1 godinu

to je samo transfer prljave tehnologije u siromašna mesta i mesto nafta da se troši i prlja Milano ona se troši i prlja neku zabiti u Africi i umesto da truje bogati narod u Milanu ona truje siromašni u Africi. E to vam je Zapadni sistem, može li ko da me demantuje, molim?

Duško

pre 1 godinu

@ironija
To što ste napisali nije moguće iz prostog razloga što je atom Natrijuma mbogo veći od Litijuma. Najvažniji razlog zašto se koristi litijum je što je najmanji od svih atoma koji se lako pozitivno naelektriše. Ako je atomska masa Litijuma šest a Natrijuma 23 jasno je koliko je Litijum efikasniji, pogled na periodni sistem sve govori. Natrijum je jeftiniji, lako dostupan i mogu se napraviti baterije, ali onda EV ima još veću težinu i manji domet.

rebro

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.
Napište kakva je to tehnologija i zašto u Nemačkoj neće biti nikad dozvoljeno da se kopa litijum, ali može u Ekvadoru, Boliviji, Srbiji.
Pritom je za samo rudarnje potrebna ogromna količina struje i nafte.
I o kakvoj ekologiji je onda reč?

janko

pre 1 godinu

nije samo litijum u pitanju ima tu i drugih ograničenja da je to dobro bilo bi odavno to sve rešeno elektroauto postoji od pre 100 godina ali iz nekog razloga ti tadašnji inžinjeri nisu ga dalje razvijali verovatno jer su već tada spoznali da je to nemoguća misija ako u narednih 50 godina bude 30% elektroautomobila to će biti top a ostalo će biti vodonik i gas sve preko toga bi će extra osim toga struja koja puni te autom od čega će se dobijati nuklearke na svakom ćošku drugo nema šanse da to reši tako da to je sve na dugačkom štapu

Gradimir

pre 1 godinu

? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)
(Joca, 1. april 2023 20:06)

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.

Joca

pre 1 godinu

Pa? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)

Veliki brat

pre 1 godinu

Nemam pojma zašto, ali kad god pročitam ime ovog direktora Stellantis grupe (Karlos Tavares), odmah mi u glavi asocijacija na José Luis Torrente-a, glavnog lika i serije filmova Torrente :)))

Ironija

pre 1 godinu

Ima dosta natrijuma. Upravo je BYD izbacio EV koji u baterijama umesto litijuma koristi natrijum sa kapacitetom po kilogramu koji je isti ili bolji od trenutnih litijumskih baterija.

Nebojša

pre 1 godinu

Pa kako neće biti pa puna je EU litijuma samo treba da ga iskopate pa niste vi bolji od tamo neke Afrike i Južne Amerike zatrujte malo i svoj plac.

olovo je prirodno

pre 1 godinu

ne da nema dovoljno litijuma.. nego nema nacina da svi koji bi da voze automobil imaju isti. ali da to nije bas zgodna realnost za proizvodjace automobila pa ce lako da izmisle neki drugi izgovor.

predrag

pre 1 godinu

Odatle vetar duva.
E sad, oni i onaj ko vam se odupre, taj makar malo misli na narod i buduće generacije. Odbijajuće da prekopava svoju zemlju, zarad interesa globalnih korporacija. Danas ovaj razlog, sutra onaj, ali iza njih ostaju devastirana područja i zagađenja za vekove.

Ili izmislite druge načine napajanja ili prestanite da lobirate! Uključujući čak i izolaciju pa i buduće revooucije, u zemljama koje se odupiru.

Nebojša

pre 1 godinu

Pa kako neće biti pa puna je EU litijuma samo treba da ga iskopate pa niste vi bolji od tamo neke Afrike i Južne Amerike zatrujte malo i svoj plac.

Joca

pre 1 godinu

Pa? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)

rebro

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.
Napište kakva je to tehnologija i zašto u Nemačkoj neće biti nikad dozvoljeno da se kopa litijum, ali može u Ekvadoru, Boliviji, Srbiji.
Pritom je za samo rudarnje potrebna ogromna količina struje i nafte.
I o kakvoj ekologiji je onda reč?

predrag

pre 1 godinu

Odatle vetar duva.
E sad, oni i onaj ko vam se odupre, taj makar malo misli na narod i buduće generacije. Odbijajuće da prekopava svoju zemlju, zarad interesa globalnih korporacija. Danas ovaj razlog, sutra onaj, ali iza njih ostaju devastirana područja i zagađenja za vekove.

Ili izmislite druge načine napajanja ili prestanite da lobirate! Uključujući čak i izolaciju pa i buduće revooucije, u zemljama koje se odupiru.

Veliki brat

pre 1 godinu

Nemam pojma zašto, ali kad god pročitam ime ovog direktora Stellantis grupe (Karlos Tavares), odmah mi u glavi asocijacija na José Luis Torrente-a, glavnog lika i serije filmova Torrente :)))

Ironija

pre 1 godinu

Ima dosta natrijuma. Upravo je BYD izbacio EV koji u baterijama umesto litijuma koristi natrijum sa kapacitetom po kilogramu koji je isti ili bolji od trenutnih litijumskih baterija.

Zmaj

pre 1 godinu

to je samo transfer prljave tehnologije u siromašna mesta i mesto nafta da se troši i prlja Milano ona se troši i prlja neku zabiti u Africi i umesto da truje bogati narod u Milanu ona truje siromašni u Africi. E to vam je Zapadni sistem, može li ko da me demantuje, molim?

olovo je prirodno

pre 1 godinu

ne da nema dovoljno litijuma.. nego nema nacina da svi koji bi da voze automobil imaju isti. ali da to nije bas zgodna realnost za proizvodjace automobila pa ce lako da izmisle neki drugi izgovor.

Gradimir

pre 1 godinu

? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)
(Joca, 1. april 2023 20:06)

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.

Duško

pre 1 godinu

@ironija
To što ste napisali nije moguće iz prostog razloga što je atom Natrijuma mbogo veći od Litijuma. Najvažniji razlog zašto se koristi litijum je što je najmanji od svih atoma koji se lako pozitivno naelektriše. Ako je atomska masa Litijuma šest a Natrijuma 23 jasno je koliko je Litijum efikasniji, pogled na periodni sistem sve govori. Natrijum je jeftiniji, lako dostupan i mogu se napraviti baterije, ali onda EV ima još veću težinu i manji domet.

Ironija

pre 1 godinu

@Duško
Slažem se sa svim što je napisano. Samo zaboravljamo da je litijum samo jedna od komponenti u bateriji za EV. Na primer Teslina baterija od 700 kg ima oko 70 kg litijuma. 90% težine baterije čine druge stvari. Čak i da se koristi višestruko više natrijuma umesto litijuma, ako druge stavke budu lakše, može se postići isti odnos težine i kapaciteta.
Ne razumem se u hemiju baterija toliko da mogu da kažem da li je dobro ili loše rešenje, ali po onome što može da se nađe na internetu, tehnologija je veoma obećavajuća. Prednosti su što praktično ne postoji opasnost od požara, moguće je puniti mnogo većom brzinom, natrijum je mnogo jeftiniji od litijuma i ekološki je prihvatljivije njegovo dobijanje. Takođe, slabljenje baterije u odnosu na broj pujenja je mnogo sporiji nego kod litijuuma. Ako su lagali mene, i ja lažem vas.
Možda baterija fizički mora da bude veća pa je to ograničavajuće. Za sada vidim da BYD kreće sa 25kWh za jeftine automobile. Najavljuju cenu automobila od oko 10.000€.

Inception

pre 1 godinu

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.
(Gradimir, 01. april 2023 23:03)


Ima ih, Gradimire. I onda cemo da imamo jos gora EV od ovih kakva su, znacajnije teza, koja se jos sporije pune, i koja imaju jos manji domet. Ni ovo do sada nije bilo epohalno, a tek od sada...

stopalo

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.

I o kakvoj ekologiji je onda reč?
(rebro, 2. april 2023 11:21)

E sada sve ovo ponovi za naftu. Koliko probnih bušotina, istjecanja plina na površinu, kiliko jedna litra nafte zagadi litara pijaće vode, koliko godina se rastvara, koliko novaca treba za sigurno saniranje iskorištenih bušotina iz kojih istječe metan i što ne radi nitko, koliko je potrebno energije da se prozvede tanker za prijevoz nafte, koliko je do sada bilo nesreća sa izljevanjem nafte iz naftnih bušotina i iz tankera, kolko je koštala sanacija i da li je napravljena, koliko energije troši prerada nafte i koliko frakcija nastaje, koliko košta izgradnja postrojenja za preradu nafte i kolika područja su time devastirana, koliko plina se iz bušotina nafte ispušta i samo spaljuje, koliko 13 milijardi vozila na naftu i plin i brodova i aviona ispušta CO2 u atmosferu i NO2 koji izazivaju rak, koliko koštaju filteri za sumpor na dimnjacima rafinerija i tko ih ima i tko nema i gdje završe tone sumpora ispuštene u atmosferu, koliko termoelektrane spale nafte i koje čistoće...
Sada podvuci crtu pa mi reci koliko je to ekološki...

janko

pre 1 godinu

nije samo litijum u pitanju ima tu i drugih ograničenja da je to dobro bilo bi odavno to sve rešeno elektroauto postoji od pre 100 godina ali iz nekog razloga ti tadašnji inžinjeri nisu ga dalje razvijali verovatno jer su već tada spoznali da je to nemoguća misija ako u narednih 50 godina bude 30% elektroautomobila to će biti top a ostalo će biti vodonik i gas sve preko toga bi će extra osim toga struja koja puni te autom od čega će se dobijati nuklearke na svakom ćošku drugo nema šanse da to reši tako da to je sve na dugačkom štapu

Gradimir

pre 1 godinu

@Duško
Litijum je vrlo široko rasprostranjen, a ima već u prodaji i baterija na bazi natrijuma i gvožđa, koji su još rasprostranjeniji.
EV će za par godina postati i kod nas uobičajeni, zahvaljujući padu cena. Rajtov zakon o masovnoj proizvodnji kaže da dupliranjem proizvodnje nekog proizvoda cena izrade pada za određeni procenat, a to se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Kod EV se pokazalo da je taj procenat 15%. Proizvodnja EV se duplira svakih 1-2 godine, pa imamo i očekivani pad cene.
Ako će delom inflacija pojesti ovaj pad, računajte na 8%.
Izvor za brojke je Cleantechnica i članak posvećen baš ovome.

Bazooka

pre 1 godinu

Imam ja 3310!
(Matrix, 01. april 2023 16:06)

U tvom kršu od telefona, (da, bio je šklopocija i kad je bio nov), nije litijumska baterija.

Nevezano za tvoj telefon, litijum je prelazni tip baterije za nešto trajnije što još nije komercijalizovano. Niti ga ima dovoljno, niti je bezbedan, niti je ekološki. Sem toga, izvor punjenja tih automobila ne sme biti gradska mreža koja se napaja iz termo elektrane. Domet automobila mora biti bar 1000km. Vek baterije 20 godina.

Tek tada bi bilo nekog smisla.

Mario

pre 1 godinu

Tako je. Nema dovoljno litija, električni auti ne vrijede ništa, baterije stalno crkavaju i ne mogu se popraviti.
Srbi su bili u pravu!
Kinezi, Amerikanci i svi ostali su bacili stotine milijardi na nešto što nema budućnost umjesto da su slušali Srbe.
Baš su glupi.

Duško

pre 1 godinu

@Gradimir
Slušamo o napretku bar već desetak godina, a ništa nismo dobili u praksi. Trenutno se verovatno ispituje na desetine različitih hemija za baterije ali ni za jednu nisam čuo da radi na nešto što već postoji u ogromnim količinama. Kakva god baterije bile, potrebno je izrudariti sastojke, a rudarenje je prljava tehnologija. Što više se informišem to više imam utisak da je vodonik rešenje za mnoge probleme, ubedljivo najčistiji ali ne i energetski efikasan. Sa druge strane, vodonik ima najveću gustinu energije.
Možda je rešenje EV za gradska vozila, vodonik za transport na duže staze.

sin lovca na medvede

pre 1 godinu

A kud cemo sa baterijama, hemijski najcistijim otpadom?
Odpadna baterija, hemijski najcistija roba, cistija od novca!

Gradimir

pre 1 godinu

@Inception
Ne mora da znači da će se sporije puniti. Ima najava da će se u bateriji samo menjati elektrolit na "pumpi". Dakle,istoči se potrošeni i napuni naelektrisani. Par minuta.

C i n i k

pre 1 godinu

Sl godine se otvara pogon u Kg gde ce se proizvoditi 2 elektro modela, mozda se napravi i nka kombinacija za kopanje Lit i pravljenje baterijskih celija u Srb..

Mario

pre 1 godinu

Tako je. Nema dovoljno litija, električni auti ne vrijede ništa, baterije stalno crkavaju i ne mogu se popraviti.
Srbi su bili u pravu!
Kinezi, Amerikanci i svi ostali su bacili stotine milijardi na nešto što nema budućnost umjesto da su slušali Srbe.
Baš su glupi.

Nebojša

pre 1 godinu

Pa kako neće biti pa puna je EU litijuma samo treba da ga iskopate pa niste vi bolji od tamo neke Afrike i Južne Amerike zatrujte malo i svoj plac.

predrag

pre 1 godinu

Odatle vetar duva.
E sad, oni i onaj ko vam se odupre, taj makar malo misli na narod i buduće generacije. Odbijajuće da prekopava svoju zemlju, zarad interesa globalnih korporacija. Danas ovaj razlog, sutra onaj, ali iza njih ostaju devastirana područja i zagađenja za vekove.

Ili izmislite druge načine napajanja ili prestanite da lobirate! Uključujući čak i izolaciju pa i buduće revooucije, u zemljama koje se odupiru.

Joca

pre 1 godinu

Pa? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)

Gradimir

pre 1 godinu

? U čemu je problem, tovariš? Imali ste sto godina na raspolaganju, sve zamislive resurse, a ni olovne akumulatore niste zamenili boljim i lakšim. Neko bi čak rekao da su danas gori nego pre, da brže propadaju i oni kao i automobili koje sada pravite. Opet bi da vam neko drugi rešava probleme, a vi da zgrćete novce i delite bonuse. Izmislite baterije sa manje litijuma, bez litijuma, izmislite makar nove SUS motore kojima ne treba auspuh ni kiseonik iz vazduha, izmislite nešto. Ili propadnite, već će se naći neko spreman i da nešto uradi, napravi, a ne samo da kuka. Meni kao kupcu nije bitno da li ću da vozim Opela, Fiata ili na primer Makitu.

(U stvari lažem, radije bih Makitu. Em bi bila kvalitetnija, em manje zanovetaju)
(Joca, 1. april 2023 20:06)

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.

janko

pre 1 godinu

nije samo litijum u pitanju ima tu i drugih ograničenja da je to dobro bilo bi odavno to sve rešeno elektroauto postoji od pre 100 godina ali iz nekog razloga ti tadašnji inžinjeri nisu ga dalje razvijali verovatno jer su već tada spoznali da je to nemoguća misija ako u narednih 50 godina bude 30% elektroautomobila to će biti top a ostalo će biti vodonik i gas sve preko toga bi će extra osim toga struja koja puni te autom od čega će se dobijati nuklearke na svakom ćošku drugo nema šanse da to reši tako da to je sve na dugačkom štapu

stopalo

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.

I o kakvoj ekologiji je onda reč?
(rebro, 2. april 2023 11:21)

E sada sve ovo ponovi za naftu. Koliko probnih bušotina, istjecanja plina na površinu, kiliko jedna litra nafte zagadi litara pijaće vode, koliko godina se rastvara, koliko novaca treba za sigurno saniranje iskorištenih bušotina iz kojih istječe metan i što ne radi nitko, koliko je potrebno energije da se prozvede tanker za prijevoz nafte, koliko je do sada bilo nesreća sa izljevanjem nafte iz naftnih bušotina i iz tankera, kolko je koštala sanacija i da li je napravljena, koliko energije troši prerada nafte i koliko frakcija nastaje, koliko košta izgradnja postrojenja za preradu nafte i kolika područja su time devastirana, koliko plina se iz bušotina nafte ispušta i samo spaljuje, koliko 13 milijardi vozila na naftu i plin i brodova i aviona ispušta CO2 u atmosferu i NO2 koji izazivaju rak, koliko koštaju filteri za sumpor na dimnjacima rafinerija i tko ih ima i tko nema i gdje završe tone sumpora ispuštene u atmosferu, koliko termoelektrane spale nafte i koje čistoće...
Sada podvuci crtu pa mi reci koliko je to ekološki...

Ironija

pre 1 godinu

Ima dosta natrijuma. Upravo je BYD izbacio EV koji u baterijama umesto litijuma koristi natrijum sa kapacitetom po kilogramu koji je isti ili bolji od trenutnih litijumskih baterija.

C i n i k

pre 1 godinu

Sl godine se otvara pogon u Kg gde ce se proizvoditi 2 elektro modela, mozda se napravi i nka kombinacija za kopanje Lit i pravljenje baterijskih celija u Srb..

sin lovca na medvede

pre 1 godinu

A kud cemo sa baterijama, hemijski najcistijim otpadom?
Odpadna baterija, hemijski najcistija roba, cistija od novca!

Gradimir

pre 1 godinu

@Inception
Ne mora da znači da će se sporije puniti. Ima najava da će se u bateriji samo menjati elektrolit na "pumpi". Dakle,istoči se potrošeni i napuni naelektrisani. Par minuta.

Bazooka

pre 1 godinu

Imam ja 3310!
(Matrix, 01. april 2023 16:06)

U tvom kršu od telefona, (da, bio je šklopocija i kad je bio nov), nije litijumska baterija.

Nevezano za tvoj telefon, litijum je prelazni tip baterije za nešto trajnije što još nije komercijalizovano. Niti ga ima dovoljno, niti je bezbedan, niti je ekološki. Sem toga, izvor punjenja tih automobila ne sme biti gradska mreža koja se napaja iz termo elektrane. Domet automobila mora biti bar 1000km. Vek baterije 20 godina.

Tek tada bi bilo nekog smisla.

Veliki brat

pre 1 godinu

Nemam pojma zašto, ali kad god pročitam ime ovog direktora Stellantis grupe (Karlos Tavares), odmah mi u glavi asocijacija na José Luis Torrente-a, glavnog lika i serije filmova Torrente :)))

Zmaj

pre 1 godinu

to je samo transfer prljave tehnologije u siromašna mesta i mesto nafta da se troši i prlja Milano ona se troši i prlja neku zabiti u Africi i umesto da truje bogati narod u Milanu ona truje siromašni u Africi. E to vam je Zapadni sistem, može li ko da me demantuje, molim?

olovo je prirodno

pre 1 godinu

ne da nema dovoljno litijuma.. nego nema nacina da svi koji bi da voze automobil imaju isti. ali da to nije bas zgodna realnost za proizvodjace automobila pa ce lako da izmisle neki drugi izgovor.

rebro

pre 1 godinu

Pokažite kako izgleda rudnik litijumja i koji je to proces.
Recite narodu da se upumpava sumporna kiselina u zemljište da rastvori rudu i od nje napravi blato koje se potom čistom rečnom vodom ispira, a zatrovana voda se vraća u reku.
Napište kakva je to tehnologija i zašto u Nemačkoj neće biti nikad dozvoljeno da se kopa litijum, ali može u Ekvadoru, Boliviji, Srbiji.
Pritom je za samo rudarnje potrebna ogromna količina struje i nafte.
I o kakvoj ekologiji je onda reč?

Inception

pre 1 godinu

Pojavile su se baterije bez litijuma, na bazi vode. Malo se sporo pune, male su energetske gustine, ali su bez litijuma. Potražite na netu.
(Gradimir, 01. april 2023 23:03)


Ima ih, Gradimire. I onda cemo da imamo jos gora EV od ovih kakva su, znacajnije teza, koja se jos sporije pune, i koja imaju jos manji domet. Ni ovo do sada nije bilo epohalno, a tek od sada...

Duško

pre 1 godinu

@ironija
To što ste napisali nije moguće iz prostog razloga što je atom Natrijuma mbogo veći od Litijuma. Najvažniji razlog zašto se koristi litijum je što je najmanji od svih atoma koji se lako pozitivno naelektriše. Ako je atomska masa Litijuma šest a Natrijuma 23 jasno je koliko je Litijum efikasniji, pogled na periodni sistem sve govori. Natrijum je jeftiniji, lako dostupan i mogu se napraviti baterije, ali onda EV ima još veću težinu i manji domet.

Duško

pre 1 godinu

@Gradimir
Slušamo o napretku bar već desetak godina, a ništa nismo dobili u praksi. Trenutno se verovatno ispituje na desetine različitih hemija za baterije ali ni za jednu nisam čuo da radi na nešto što već postoji u ogromnim količinama. Kakva god baterije bile, potrebno je izrudariti sastojke, a rudarenje je prljava tehnologija. Što više se informišem to više imam utisak da je vodonik rešenje za mnoge probleme, ubedljivo najčistiji ali ne i energetski efikasan. Sa druge strane, vodonik ima najveću gustinu energije.
Možda je rešenje EV za gradska vozila, vodonik za transport na duže staze.

Gradimir

pre 1 godinu

@Duško
Litijum je vrlo široko rasprostranjen, a ima već u prodaji i baterija na bazi natrijuma i gvožđa, koji su još rasprostranjeniji.
EV će za par godina postati i kod nas uobičajeni, zahvaljujući padu cena. Rajtov zakon o masovnoj proizvodnji kaže da dupliranjem proizvodnje nekog proizvoda cena izrade pada za određeni procenat, a to se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Kod EV se pokazalo da je taj procenat 15%. Proizvodnja EV se duplira svakih 1-2 godine, pa imamo i očekivani pad cene.
Ako će delom inflacija pojesti ovaj pad, računajte na 8%.
Izvor za brojke je Cleantechnica i članak posvećen baš ovome.

Ironija

pre 1 godinu

@Duško
Slažem se sa svim što je napisano. Samo zaboravljamo da je litijum samo jedna od komponenti u bateriji za EV. Na primer Teslina baterija od 700 kg ima oko 70 kg litijuma. 90% težine baterije čine druge stvari. Čak i da se koristi višestruko više natrijuma umesto litijuma, ako druge stavke budu lakše, može se postići isti odnos težine i kapaciteta.
Ne razumem se u hemiju baterija toliko da mogu da kažem da li je dobro ili loše rešenje, ali po onome što može da se nađe na internetu, tehnologija je veoma obećavajuća. Prednosti su što praktično ne postoji opasnost od požara, moguće je puniti mnogo većom brzinom, natrijum je mnogo jeftiniji od litijuma i ekološki je prihvatljivije njegovo dobijanje. Takođe, slabljenje baterije u odnosu na broj pujenja je mnogo sporiji nego kod litijuuma. Ako su lagali mene, i ja lažem vas.
Možda baterija fizički mora da bude veća pa je to ograničavajuće. Za sada vidim da BYD kreće sa 25kWh za jeftine automobile. Najavljuju cenu automobila od oko 10.000€.