Kako smanjiti potrošnju goriva tokom zime?

Zbog specifičnih uslova vožnje, potrošnja goriva zimi može biti znatno veća nego u ostalim periodima godine.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

15:18

Default images

Da biste smanjili potrošnju potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta. Osim što utiču na smanjenje troškova, neki od ovih saveta doprinose većoj bezbednosti u zimskoj vožnji:

- Pravilno održavajte motor vašeg automobila. Pravilno održavanje može znatno da doprinesete uštedi goriva.

- Odstranite sneg i led sa automobila pre nego što krenete na put. Time smanjujete potrošnju energije za uređaje za odmrzavanje i grejanje, aerodinamički otpor vozila i njegovu težinu.

- Izbegavajte prazan hod motora za grejanje automobila jer je to izgubljena energija.

- Nemojte da povećavate broj obrtaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrejali motor i druge pokretne delove vašega automobila, bolje krenite odmah i ubrzavajte postepeno.

- Vozite sporije. Sporijom vožnjom u zimskom periodu nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

- Skinite dodatni prtljažnik na krovu i nosače za skije, ukoliko vam nisu potrebni. Oni povećavaju otpor vazduha, čime se povećava potrošnja goriva.

- Proverite pritisak u pneumaticima. Nepropisan pritisak pogoršava opšte performanse automobila, prijanjanje pneumatika i smanjuje njihov radni vek, a pored toga utiče na povećanje otpora kotrljanja i potrošnju goriva.

Izvor: Goodyear

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: