100 godina Fordove montažne trake u 100 sekundi

Ford slavi stogodišnjicu prve pokretne montažne trake koja je unapredila automobilsku industriju i otvorila nove mogućnosti za serijsku proizvodnju automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2013.

11:27

Default images

Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park, a razvijena je za potrebe brže i efikasnije proizvodnje čuvenog Modela T. Na taj način, postupak sastavljanja 3.000 delova ovog automobila u jednu celinu je pojednostavljen i podeljen u 84 odvojena koraka.

Pogledajte pregled najvažnijih događaja tokom jednog veka istorije Forda u samo100 sekundi:

Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vreme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan.

Proizvodnja je naglo porasla, da bi na kraju Ford proizvodio po jedan Model T na svake 24 sekunde. Do 1927. godine prodato je 27 miliona primeraka što je u tom trenutku predstavljalo polovinu ukupnog broja do tada prodatih automobila u čitavom svetu.
Ford je jubilej iskoristio i da objavi planove za dalji razvoj kompanije. Kako bi do 2017. godine povećao proizvodnju za 30 odsto, američki proizvođač planira da 90 odsto kapaciteta u fabrikama širom sveta bude uposleno 24 sata dnevno.

Za istu godinu zacrtan je cilj da svi modeli Forda budu zasnovani na 9 globalnih platformi, čime će se dodatno povećati efikasnost u proizvodnji. Danas, Fordovi automobili su bazirani na 15 različitih mehaničkih platformi.

Predviđeno je da već tokom 2013. godine sa Fordovih proizvodnjih linija siđe ukupno 6 miliona vozila što odgovara proizvodnji od oko 16 automobila svakog minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: