Subaru superioran na testu izbegavanja sudara

Modeli Subaru Legacy i Outback opremljeni sistemom EyeSight osvojili su najveću moguću ocenu na najnovijem testu bezbednosti u SAD koji ocenjuje učinkovitost sistema za prevenciju frontalnih sudara u automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

13:49

Default images

Ovo je prvi put da američki Institut za bezbednost saobraćaja na putevima (IIHS) sprovodi ovu vrstu testa koja će ubuduće ulaziti u ukupnu ocenu bezbednosti automobila.

Test se izvodi tako što se automobil kreće brzinama od 20 km/h i 40 km/h prema statičnoj prepreci koja simulira zadnji kraj drugog vozila vozila, kako bi se utvrdilo kako funkcioniše sistem automatskog kočenja:



IIHS je na prvom testiranju ocenjivao 38 modela koji imaju ugrađene sisteme za prevenciju sudara bilo kao opciju ili u standardnoj opremi. Da bi dobio najvišu ocenu ("superioran"), testirani automobil mora da osvoji 4 ili 5 bodova za kočenje i eventualno još jedan za upozorenje na sudar

Subaru Legacy i Outback osvojili su maksimalnih 6 bodova što im je donelo najvišu ocenu u konkurenciji ostalih SUV i putničkih vozilia iz srednje kategorije. Od testiranih automobilia, ocenu "superioran" osvojili su još i Volvo S60 i XC60 , Mercedes C klase, Cadillac ATS i SUV Cadillac SRX (svi po 5 bodova).
Subaruov napredni sistem EyeSight, koji je predstavljen u Japanu 2008. godine, koristi tehnologiju stereo kamera radi brzog otkrivanja pešaka i biciklista na putu, a uključuje i kontrolu kočenja pre sudara i prilagodljivi tempomat.

Upravo je kontrola kočenja donela najviše pozitivnih ocena u okviru sistema EyeSight. Ovaj segment sistema sposoban je da, ukoliko opazi rizik od frontalnog sudara, zaustavlja vozilo, čime se izbegava sudar ili umanjuju njegove štetne posledice.

Saznajte više o testovima bezbednosti koje sprovodi IIHS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: