Automobili

Petak, 01.07.2011.

13:49

Rusija: Lada 2107 i dalje popularna

Pre dve decenije komunistička era u bivšem Sovjetskom Savezu počela je da zalazi, pa je pozdravila dolazak novog, kapitalističkog perioda. Relikvija iz "crvenog" doba, automobil koji je predstavljen 1981. godine, i dalje je veoma popularan među Rusima.

Izvor: B92

Default images

Govorimo o Ladi 2107, koja je zajedno sa verzijama 2104 i 2105 drugi najprodavaniji automobil u Rusiji, odmah iza mnogo novijeg Ladinog hatchbacka pod imenom Kalina.

Uprkos "praistorijskim" karakteristikama ovog automobila, on je i dalje jako popularan među Rusima.

Zašto? Kao prvo, upola je jeftiniji od Ford Focusa ili VW Pola.

Kao drugo, kako kažu iz Lade, ovaj auto nedostatak moderne tehnologije pretvara u svoju prednost - "vlasnici ovog vozila, ukoliko se iole razumeju u mehaniku, mogu sami da popravljaju svoj automobil".
Lada drži najveći udeo na ruskom tržištu (24 odsto), a General Motors, Volkswagen i Ford žestoko se nadmeću na ovom, kako prognoziraju stručnjaci, uskoro možda najvećem tržištu u Evropi.

Rusko ministarstvo industrije i trgovine daje prognoze da će se prodaja automobila popeti na 73 odsto, na više od 3,3 miliona, do 2015. godine. Ovim rezultatom Rusija bi prestigla čak i Nemačku.

Pogledajte promotivni film AvtoVAZ-a od pre nekoliko godina:



Ladina "majka kompanija" AvtoVAZ, koja je 2008. godine 25 odsto akcija prodala Renaultu, planira da koristi platformu Dacije Logan da bi razvijala nove modele i udvostručila godišnju prodaju sa 564.000 u 2010, na više od milion do 2020. godine.

Putinu jedva "upalila" Lada Granta

U AvtoVAZu se naveliko krade

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: