Automobili

Nedelja, 11.02.2024.

12:59

MUP apeluje na vozače uoči praznika: Informišite se pre polaska na put

U Srbiji su četvrtak i petak, 15. i 16. februar, neradni dani zbog praznika Dan državnosti - Sretenje, a kako se ti dani nadovezuju na vikend i da su đaci na mini-raspustu, očekuje se da će veliki broj građana putovati.

Izvor: Izvor: Blic

MUP apeluje na vozače uoči praznika: Informišite se pre polaska na put
Foto: veselolane/Shutterstock

S obzirom da se povodom obeležavanja Dana državnosti, očekuju gužve na granici, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da se o stanju na graničnim prelazima Srbije upoznaju na internet stranicama MUP-a i Auto-moto saveza Srbije, kao i da koriste i alternativne granične prelaze, piše Blic.

"Pre polaska na put treba proveriti važenja pasoša, a ako putujete svojim automobilom i rok saobraćajne dozvole i vozačke dozvole, kao i da li je registraciona nalepnica važeća za vreme putovanja", navodi MUP na Instagramu.
Podsetimo, u Srbiji su četvrtak i petak, 15. i 16. februar, neradni dani zbog praznika Dan državnosti - Sretenje, a kako se ti dani nadovezuju na vikend i da su đaci na mini-raspustu, očekuje se da će veliki broj građana putovati.

Kako da znate kolika je gužva na granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari

• JP "Putevi Srbije"

Za sve one koji se od petka odlučuju na put po Srbiji ili negde u inostranstvo, od koristi će biti praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje.

Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: