Automobili

Nedelja, 18.09.2022.

10:58

Isključujete motor na semaforu da biste uštedeli? Veća šteta nego korist

Ovih dana ljudi pokušavaju da uštede na gorivu gde god stignu i kad god mogu.

Izvor: B92

Isključujete motor na semaforu da biste uštedeli? Veća šteta nego korist
Foto: kudrik/Shutterstock

I dok neki pokušavaju da uštede tako što se više voze biciklom ili koriste javni prevoz, mnogi nisu u mogućnosti i posežu za brojnim "trikovima", kao što je gašenje motora na semaforu.

Međutim, to bi moglo da ima više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju.

Naime, automobil sa sistemom start/stop neće intervenisati kada je motor hladan. Računar zna da je motor najefikasniji kada je potpuno zagrejan. Zato će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu.

Na vašoj instrument tabli će se pojaviti crveni simbol start/stop sistema (zaokruženo slovo A) ili neka druga poruka da sistem ne radi, odnosno da ne isključuje motor, piše Revijahak.

U slučaju da nemate start/stop sistema, izbegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan uticaj na njegovu trajnost, kao i na vek trajanja akumulatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Podeli: