O kritikama SPC:"Neotuđivo pravo žene da odluči o rađanju"

Stopa prirodnog priraštaja neće još dugo biti dobra jer smo stara nacija, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

15:12

O kritikama SPC:
Foto: B92, arhiva

Ona dodaje da je Strategija podsticaja rađanja revidirana i da će se Vlada Srbije o njoj izjašnjavati na nekoj od narednih sednica.

Ona kaže da je prirodni priraštaj (odnos rođenih i umrlih) bio najlošiji 2016. godine, kao i da je te godine najmanje beba rođeno u poslednjih 112 godina, a da se se slika za nijansu popravila prošle godine, kada je rođeno više beba.

"Bebi bum generacija sada ima više od 65 godina. Smrtnost se povećava i zbog toga nam je indeks loš. Jako je važno da se rađa više beba, da zaustavimo pad rađanja, koji je godinama bio naša realnost", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Populaciona politika, pojašnjava, nije stvar jednog, već svih resora u Vladi Srbije, od finansija do kulture, ali i svih segmenata društva.

Posebno se, kako kaže, moraju uključiti lokalne samouprave da pomognu kroz razne projekte.

Za te namene prošle godine je 15 lokalnih samuoprava dobilo 130 miliona dinara nepovratnih sredstava.

"Sada su planirana sredstva pet puta veća, oko 600 miliona dinara, i obuhvatićemo neuporedivo veći broj opština", rekla je ona.

Ona kaže da su žene danas veoma opterećene poslovima u kući, brigom oko dece, ali i na poslu, te se mora raditi na uvođenju servisnih aktivnosti.

"Politika mora biti usmerena na stimulaciju žene da joj uslovi za podizanje dece budu lakši, da se odluči da postane majka i drugi i treći put, a ne samo jednom", naglasila je ona.

Upitana koliko su muškarci danas uključeni u planiranje porodice i podizanje dece i zbog čega najčešće kritike samo ženama zbog čestih abortusa, kao da ta odluka nije zajednička, Dejanović kaže da je ideal kod planiranja porodice da partneri planiraju zajedno broj dece i kada će ih imati.

Za kritike na račun žena da su "čedomorke", koje su se mogle čuti i od velikodostojnika SPC, ona kaže da je "neotuđivo pravo žene da odlučuje o rađanju".

"Uvažavam sve institucije, ali neotuđivo pravo žene je da ona odlučuje o rađanju. U to pravo nikada niko ne sme da dirne. Odluka treba da se donese u ambijentu u kome žena ima mogućnost da se posavetuje i sa ginekologom i sa psihologom, da prethodno razgovara sa partnerom o tome da li oni žele dete i kada ga žele", naglasila je ona.

A koje će korake država da preduzme u narednom periodu, definisano je u revidiranoj Strategiji podsticaja rađanja iz 2008. godine, za koju Dejanović kaže da je bila "mrtvo slovo na papiru".

Urađen je i prateći akcioni plan šta su zaduženja svakog ministarstva pojedinačno.

Fokus Strategije je, kako kaže, usklađivanje rada i roditeljstva, rad od kuće dok su deca bolesna u firmama gde je to moguće, skraćeno radno vreme za roditelje, finansijski podsticaj porodicama sa decom, borbu protiv neplodnosti (biomedicinski potpomognutu oplodnju).

"Doneli smo akcioni plan šta se tačno od pojedinih subjekata očekuje u određenom periodu da urade. Šta treba da uradi Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo obrazovanja, MInistarstvo za rad i socijalnu politiku, Ministarstvo kulture... svako je dobio tu svoje zadatke",rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Po prvi put se, kako je rekla, vodilo računa i o migracijama u dokumentu koji predviđa aktivnosti za narednih deset godina.

"Mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li neko ko sada prolazi Srbiju za pet, deset godina neće biti neko ko živi u Srbiji", kaže Đukić Dejanović.

Ministarka kaže da država traži modalitet kako da se stimulišu odgovorni poslodavci, koji zaposlenima olakšavaju roditeljsku poziciju.

Razmatraju se i opcije da se takvim firmama pomogne kroz određene subvencije ili olakšice od poreza, a možda čak i kroz marketing proizvodnje kojom se bave.

Upitana da li je reagovala kada su se pojavili medijski napisi da u ER Srbiji nisu produženi ugovori trudnicama, ona je rekla da je kontaktirala rukovodstvom kompanije i da sve trudnice imaju produžetak ugovora do završetka porodiljskog odsustva.

"Uvek smo na strani trudnica, na strani žena. Dobili smo vrlo konkretne podatke iz kompanije da oni poštuju zakon i da se moraju držati zakona kada je u pitanju priča koja je široj javnosti poznata. Ono što je činjenica, to je da sve treudnice imaju produžetak ugovora do završetka porodiljskog odsustva", pojasnila je ministarka.

Rukovodstvo kompanije još im je reklo da će te žene biti prioritet kod novog radnog angažovanja, jer im više radnika treba tokom proleća i leta nego zimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: