Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Kod Zrenjanina se gradi obilaznica duga šest kilometara

Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu su na jučerašnjoj sednici, kojom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, usvojili odluku o izradi Plana detaljne regulacije obilaznice državnog puta IB reda broj 13 oko sela Melenci.

Izvor: Dnevnik/Ž.B. Zrenjanin
Podeli
Ilustracija/Foto: Stockr/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Stockr/Shutterstock

Rok za izradu plana je šest meseci, a nosilac ovog posla je Odeljenje za urbanizam Gradska uprave Zrenjanin, prenosi Dnevnik.

Posao izrade dokumenta poveren je beogradskoj firmi "Putinvest", u skladu sa ugovorom koji je Javno preduzeće "Putevi Srbije" sklopilo sa njom još 8. decembra prošle godine. "Putevi Srbije" će, inače, i obezbediti sredstva za izradu plana.

Kako je navedeno u odluci o izradi Plana detaljne regulacije, ukupna površina područja obuhvaćenog planom iznosi približno 421 hektar. Dužina planirane trase obilaznice je oko šest kilometara, dok je oko dva i po kilometra dužina uklapanja ostalih saobraćajnica u planiranu obilaznicu.

"Opšti cilj izrade plana jeste definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje državnog puta. Izradi Plana detaljne regulacije pristupa se radi izgradnje obilaznice oko Melenaca. Planira se izmeštanje dela trase državnog puta četvrtog reda broj 13 (nekadašnji M-24), odnosno tranzitnih tokova iz sela. Time će se negativni uticaj saobraćaja svesti na prihvatljiv nivo", piše u odluci koja je juče usvojena na sednici Gradskog veća.

Dodaje se da su osnovni ciljevi izrade dokumentacije stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture, podizanje kvaliteta putne infrastrukture zarad povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, kao i ravnomerni regionalni razvoj. Izgradnjom ovog dela putnog pravca stvaraju se i uslovi za bolju pristupačnost celog regiona, podizanje njegove konkurentnosti, kao i sam budući razvoj Melenaca.

Melenci se nalaze na 16 kilometara od gradskog centra i po površini i broju stanovnika su najveće selo na teritoriji grada Zrenjanina. U prošlosti je ovo mesto imalo karakteristike gradskog naselja, što se ogleda u fizičkoj strukturi, njegovoj dimenziji i načinu formiranja centra sela.

Drumski saobraćaj u Melencima čine državni put IB reda broj 13, koji iz pravca Zrenjanina prolazi kroz selo i produžava se u pravcu Kikinde, zatim državni put IIA reda broj 116, koji iz pravca Kumana na jugozapadu ulazi u naselje, kao i mreža seoskih ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.