Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Milijardu dinara za opremanje Mišeluka: Evo šta će sve graditi u ovom delu Novog Sada

Planovi za širenje Novog Sada na desnu stranu Dunava i gradnju stambenih zgrada na Mišeluku konačno postaju realnost.

Izvor: Gradnja/Igor Conić Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/Bannafarsai_Stock
Foto: Shutterstock/Bannafarsai_Stock

U Novom Sadu više nema mesta za gradnju. Svi placevi su iscrpljeni do maksimuma pa je logično da grad mora da se širi po svojim obodima. Mišeluk, sa druge strane Dunava, još je u sedamdesetim godinama prošlog veka viđen kao prostor gde bi grad mogao da proširi svoje granice, piše Gradnja.

Međutim, osim gradnje RTV-a i Kovid bolnice, do dana današnjeg Mišeluk je ostao manje-više livada bez ikakve infrastrukture. Sada se stvari pomeraju sa mrtve tačke.

Naime, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je odabrala izvođače za infrastrukturno opremanje Mišeluka 3, a vrednost radova procenjena je na skoro milijardu dinara, tačnije 972,5 miliona dinara.

Nosilac posla je novosadska firma Put-invest, koja je na tenderu učestvovala s preduzećima Energetehnika – Južna Bačka, OTB inženjering, Tekton geosistems iz Novog Sada i Suniko solutions iz Veternika. Gradnja saobraćajnica i prateće infrastrukture će biti završena za 550 kalendarskih dana.

U devet novih ulica će se, osim puteva i staza dužine nekoliko kilometara, izgraditi i cevovodi za vodovod i kanalizaciju, postaviti stubovi javne rasvete, a predviđeno je i parterno uređenje slobodnih površina.

Komunalno opremanje Mišeluka doneće velike investicije, a na našoj Mapi gradilišta može se videti šta se trenutno na ovom području gradi i šta je u planu od stanogradnje.

Šta se sve gradi na Mišeluku?

Poznati novosadski investitor Erker inženjering planira izgradnju stambenog objekta na adresi Kamenički put 39, a samo nekoliko brojeva dalje u istoj ulici, investitor Gradis doo takođe planira da podigne zgradu i to sa 13 stanova i pogledom na Dunav i ceo Novi Sad. Zgrada bi trebalo da bude gotova ove godine.

Na Mišeluku je u toku gradnja trospratne zgrade zvane Art Gate sa 38 stanova. Buha Invest je ovu zgradu počeo krajem 2021. godine po projektu Axis Građevinski Biro doo.

Nedaleko od Crkve svetog Ilije, investitor Augmentum zida stambenu zgradu P+2 sa 6 stanova.

Na Mišeluku je planu izgradnja i velikih stambenih kompleksa. Pre svega, tu će graditi Galens Invest doo i to na više parcela. U toku je izgradnja njihovog Garden Hilla sa skoro 9.500 kvadrata i 79 stanova, a u neposrednoj blizini ovaj investitor podići će još jedan stambeni kompleks.

Odmah do puta planira se izgradnja stambenog kompleksa Greenville sa pet lamela na 6.500 kvadrata i 55 stanova. Kuriozitet za ovaj kompleks jeste što je plan da to budu zgrade sa gotovo nultom energijom.

U blizini Kovid bolnice, predviđen je još jedan stambeni kompleks. Novosadski President tu planira da podigne zgrade spratnosti Su+P+1+Pk sa 24 stana u nizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.