Novosadski studenti pioniri u oblasti veštačke inteligencije

Na Кonkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije nagrađen je Prirodno matematički fakultet, a Novi Sad postaće centar razvoja veština za poslove budućnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2021.

18:34

Novosadski studenti pioniri u oblasti veštačke inteligencije
Foto: Depositphotos, buchachon_photo

Ovaj master kurs će doprineti napretku veštačke inteligencije u Novom Sadu ali i na nivou cele države. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte jer je krajnji cilj da studenti po završetku budu osposobljeni za praktičan rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije, prenosi NSuzivo.

Šta je ono što ovaj master izdvaja i koje su prednosti u odnosu na već postojeće master programe na Prirodno-matematičkom fakultetu objasnila je dr Natašu Krklec Jerinić sa departmana za matematiku PMF-a.

Dvogodišnji master program “Veštačka inteligencija” (VI) na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je zajednički studijski program informatike i matematike na Departmanu za matematiku i informatiku.

"Pored neophodnih teorijskih osnova, ovaj program predviđa usku saradnju sa privredom. Studenti će imati obavezu da u okviru stručno-aplikativnih predmeta rešavaju praktične zadatke koji potiču iz industrije. Pored profesora sa PMF-a, studentima će u tom poduhvatu pomagati i stručnjaci iz kompanija koje razvijaju VI proizvode", rekla je Nataša Krklec Jerinić.

Nataša dodaje da PMF ima iskustva u ovako koncipiranim programima. Pre četiri godine uveden je dvogodišnji master program “Primenjena matematika – nauka o podacima” popularno nazvan “Big Data” sa dva izborna modula.

Program još više usmerava studente ka IT sektoru i specifičnoj i uzbudljivoj oblasti Veštačke inteligencije. Studenti koji uspešno završe ovaj master imaće zvanje “Master veštačke inteligencije” i biće kvalifikovani da rade u veoma širokom spektru primena uključujući i finansije, poljoprivredu, medicinu i industriju.

Oni će tokom studija steći znanja iz matematike i informatike koja čine osnovu algoritama veštačke inteligencije, te će biti u mogućnosti da se lako adaptiraju na nove zahteve koje donosi razvoj veštačke inteligencije u budućnosti.

Veštačka inteligencija je jedna od oblasti koja ima najveći potencijal u perspektivi, te je zato prošle godine usvojena Strategija za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji do 2025. godine, kojom je planirano uspostavljanje dva master akademska programa iz oblasti veštačke inteligencije do kraja 2021. godine.

Sve više novosadskih IT stručnjaka, pa i samih kompanija, prepoznaje značaj Veštačke inteligencije. Broj industrijskih projekata fokusiranih na VI je u konstantnom porastu, rekla je dr Nataša Krklec Jerinić.

"Očekuje se sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti Veštačke inteligencije na novosadskom tržištu rada. Sa druge strane, očekivano je da IT sektor nastavi da jača i tako potencijalno povećava broj radnih mesta. Takođe, neki od projekata i proizvoda pomenutih firmi potencijalno će doprineti unapređenju gradskih servisa i načina na koji grad funkcioniše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: