Stigao asfalt - prvi put

Vlada Republike Srbije, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, finansira na desetine kilometara lokalnih i državnih puteva na području Novog Pazara i Sjenice.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

15:41

Stigao asfalt - prvi put
Ilustracija: Shutterstock/Tricky_Shark

U najudaljenijim novopazarskim i sjeničkim selima pod Golijom i na Pešteri asfalt do kuća stiže po prvi put.

"U Mitrovoj Reci i Kovačevu negde nije postojao ni makadam do kuća. Kroz blato se putovalo po četiri kilometra. Ovde ima mladih ljudi, ima dvadesetoro dece u osnovnoj školi. Ovaj put za nas znači mnogo, znači lakše putovanje do bolnica i vitalnih institucija, znači ostanak ljudi u ovim selima", kaže meštanin sela Kovačevo u razgovoru za Tanjug.

Pored pomenutih, po prvi put su asfaltirani putevi i u podnogolijskom selu Muhovo i Donje Buče na Pešteri.

Na teritoriji Novog Pazara, u ovoj godini, urađeno je 13 kilometara lokalnih puteva u vrednosti od 300 miliona dinara, ali putari rade i na državnom putu Novi Pazar - Sjenica, žili kucavici ovog dela Srbije.

"Na putnom pravcu Novi Pazar - Sjenica trenutno se radi deonica Štavalj-Sušica, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Na ovoj deonici su zimi najveći smetovi. Postojeći put se širi sa pet i po na širinu od 7,2 metra, u dužini od devet kilometara", objašnjava za Tanjug Sead Mujović, tehnički direktor preduzeća "Novi Pazar-Put" i dodaje da je ovaj put glavna državna veza između Pazara i Sjenice i dalje prema Bosni i Hercegovini.

Veliki broj putarskih mašina nalazi se i na brojnim lokalitetima na teritoriji Sjenice, kaže šef sekcije Sjenica u preduzeću "Novi Pazar-Put" Semir Mujagić.

Nedavno je završena deonica sa Bara prema Belom Polju i do udaljenog sela Sugubine.

"Vlada Republike Srbije finsira 4,8 kilometara puta u vrednosti od 48 miliona dinara. Angažovana je brojna mehanizacija i podizvođači kako bismo sve završili do kraja godine.Sugubine smo završili. Rekonstrukcija državnog puta Sjenica-Raždaginje u džini od sedam kilometara privodi se kraju, ostala je još saobraćajna signalizacija. Za ovaj putni pravac JP ''Putevi Srbije'' dalo je 150 miliona dinara", kaže Mujagić.

On dodaje da se meštani pešterskih sela raduju dolasku putara, jer decenijama čekaju asfaltiranje puteva do svojih kuća.

"Kada smo nedavno radili put u Pešterskom selu Crvsko, svake nedelje su meštani organizovali ručak za radnike i bogato nas ugostili. Tamo su sve bili makadamski putevi, na velikim usponima. Neizmerno im znače novi putevi, koji će im olakšati svakodnevicu", zapaža Mujagić.

Prošle i ove godine urađeno je mnogo na državnim i lokalnim putevima ovog kraja, čija su sela iz godine u godinu praznija, možda upravo, ili bar delom, usled gotovo nepostojeće putne infrastrukture. Samo na teritoriji Peštera od početka godine do sada asfaltirano je oko 25 kilometara lokalnih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: