Rekonstruisaće se magistralni toplovod u Leskovcu – naredne godine nastavak gasifikacije

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je danas da će nakon završetka ovogodišnje grejne sezone krenuti rekonstrukcija dela magistralnog toplovoda na sistemu "Crvena zvezda" od Elu centra do zgrade Osnovnog suda.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

15:44

Rekonstruisaće se magistralni toplovod u Leskovcu – naredne godine nastavak gasifikacije
Foto: Shutterstock/Cirkovic Milos

Kako je objasnio, ova investicija je deo projekta "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji", a realizuje se iz kredita kfw pet uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, piše Jugmedia.

"U januaru je potpisan ugovor sa izvođačem radova, u vrednosti od 110 miliona dinara", kazao je Cvetanović i dodao da će nakon prestanka grejne sezona biti zamenjena i 2 gorionika na mazut novim kombinovanim gorionicima gas-mazut u kotlarnici "Dubočica".

Prema njegovim rečima vrednost ovih radova je 50 miliona, 30 miliona obezbediće grad Leskovac, dok će sa preostalih 20 miliona učestvovati gradska "Toplana".

Direktork JP "Toplana" Leskovac Tomica Jovanović kazao je da je naredne godine planiran nastavak gasifikacije kotlarnice "Dubočica", a cilj ovog preduzeća je potpuna gasifikacija celokupnog proizvodnog sistema.

"Mazut i ugalj bi ostali alternativni energenti samo u slučaju nedostatka snabdevanja gasom", rekao je Jovanović.

Jovanović je naglasio da je drugi primarni cilj ovog preduzeća povećanje grejnog konzma kroz proširenje toplovodne mreže i stvaranja uslova od strane Toplane za potencijalne nove priključke.

"U toku je priprema nacrta nove Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, kako bi naše usluge potencijalnim korisnicima bile dostupnije uz smanjenja naknade za priključak na sistem daljinskog grejanja", objasnio je Jovanović.

Na pitanje novinara koliko bi koštalo da se privatno domaćinstvo priključi na toplovod, Jovanović je kazao da to zavisi od tehničkih uslova.

"Sve zavisi od tehničkih uslova, koliko je dužina priključnog toplovoda, koliko je udaljen električni toplovod, zatim od površine objekta koji treba da se snabdeva", rekao je direktor JP "Toplana".

Njegov odgovor dopunili su saradnici iz tehničke službe koji su naglasili da se trenutno vrši priključenje velikih objekata sa preko 2000 kvadrata i za takve objekte potrebno je izdvojiti oko milion i po dinara.

"Da bi jedno domaćinstvo ugradilo toplotnu podstanicu to je malo veći iznos, prvo se pravi grozd priključak, odnosno okupljaju se više domaćinstava koja bi se priključila. Da priključimo 10-20 objekata u jednoj ulici, onda je to rentabilno, ali za jedno domaćinstvo ne i to se ne isplati", objasnio je Novica Stojanović iz tehničke službe i dodao da ima sporadičnih individualnih slučajeva koja su na ovaj način priključena.

Neposredno pre posete sedištu Javnog-komunalnog preduzeća "Toplana" gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je sa saradnicima obišao i kotlarnicu u naselju Dubočica, gde su se mogli videti kotlovi iz 1986. godine, ali i nova kupljena pumpa od 2 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: