Kruševac dobija novu urbanu zonu: Stambene zgrade, komercijalni i privredni sadržaji

Uprava Grada Kruševca objavila je elaborat za rani javni uvid za plan detaljne regulacije Bagdala 4 koji obuhvata površinu od oko 25,67 hektara.

Izvor: ekapija.com

Sreda, 29.09.2021.

12:22

Kruševac dobija novu urbanu zonu: Stambene zgrade, komercijalni i privredni sadržaji
Ilustracija: Bascar/Shutterstock

Kako je navedeno u objavljenoj dokumentaciji, cilj donošenja novog plana jeste da se aktiviraju mogućnosti za urbani razvoj, definišu parametri izgradnje i poveća atraktivnost lokacije kroz izgradnju infrastrukture, piše eKapija.

Područje koje se nalazi između ulica Vojvode Mišića do Njegoševe ulice na severu, Ulice Bagdalski venac na istoku, pa prema jugu do preseka sa Ulicom Ive Andrića i na zapadu Garskog potoka uglavnom će biti namenjeno za izgradnju objekata namenjenih višeporodičnom stanovanju i komercijalnim sadržajima.

Teritorija koja je obuhvaćena planom biće podeljena na nekoliko zona. Zona stanovanja do 100 stanovnika po hektaru namenjena je izgradnji stambenih objekata sa najviše tri jedinice, tipa PS-01 i PS-02. Predloženi parametri izgradnje definišu da će na ovom mestu biti moguća izgradnja objekata maksimalne strukture za PS-01 P+1+Pk, a za tim objekata PS-02 P+2+Pk.

Pored ove zone biće formiran i nov urbani prostor za izgradnju objekata namenjenih višeporodičnom stanovanju. Parametri izgradnje za ovaj prostor definišu minimalnu površinu parcele od 1.500 m2 za objekte strukture P+5, i minimalnu površinu od 1.000 m2 za objekte strukture P+6.

Takođe, biće omogućena izgradnja objekata komercijalnih delatnosti namenjenih trgovini, ugostiteljstvu, turizmu, zanatstvu i drugim uslugama. Na jednom manjem segmentu prostora biće omogućena izgradnja objekta namenjenih privredi koji uključuju manje proizvodne jedinicie i manju zanatsku proizvodnju.

Nevolja sa ovim prostorom je postojanje klizišta za koji će tokom izrade plana detaljne regulacije biti definisane mere sanacije. Za izradu elaborata plana detaljne regulacije već je urađen geomehanički elaborat od strane GP GeoProjekting iz Niša, ali se preporučuju dodatne istraživačke radnje kako bi se odredile najefikasnije mere za otklanjanje ovog problema. Izradu elaborata za pland detaljne regulacije Bagdala 4 izradio je JP za urbanizam i projektovanje iz Kruševca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: