U Narodnom muzeju u Kragujevcu otvorena izložba "Tradicija vašara u Srbiji"

U kragujevačkom Narodnom muzeju Šumadije otvorena je izložba "Tradicija vašara u Srbiji" koja prikazuje ovu pojavu i "instituciju" kroz decenije i vekove od samih njenih (pra)početaka.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

12:52

U Narodnom muzeju u Kragujevcu otvorena izložba
Foto: shutterstock/TinnitusDoll

Autori ovog projekta Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije su brojni etnolozi iz preko 35 muzeja i ustanova a koordinator Ivana Jovanović Gudurić. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture i infirmisanja a njen krajnji cilj je da vašar kao pojava bude upisan u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa poput slave ili kola.

Koncept izložbe ima cilj da najširu javnost upozna sa kontekstom vašara, istorijskim i društvenim razvojem kao i višeslojnim značajem vašara u narodnoj kulturi. Na ovaj način akcentuje se duga tradicija njihovog postojanja (s obzirom da se pojava, širenje i transformacije vašara mogu pratiti od sredine 18.veka do danas) na prostoru čitave Srbije.

Saborovanje na našim prostorima ima dugu tradiciju. Od srednjeg veka saborima su nazivani opštenarodni skupovi koji su održavani kod crkava o velikim praznicima. Vremenom, oni postaju stecište trgovine, pa prerastaju u panađure. U našem narodu za ovakav oblik razmene dobara postoji nekoliko izraza: panađur (reč grčkog porekla), pazarište (reč turskog porekla) i vašar (koja je mađarskog porekla).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: