Kragujevac: Višegodišnji problem manastira Lipar konačno rešen

Na Javnom konkursu za raspodelu sredstava za realizaciu projekata verskih zajednica i organizacija na teritoriji grada Кragujevca za 2020. godinu, manastiru Lipar odobreno je oko 800.000 dinara za rešavanje problema vodosnabdevanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2020.

18:45

Kragujevac: Višegodišnji problem manastira Lipar konačno rešen
Foto: Grad Kragujevac

Tim povodom, gradonačelnik Nikola Dašić posetio je ovaj manastir, gde ga je, osim sestrinstva, dočekao i vladika Jovan, piše RTK.

Višegodišnji problem vodosnabdevanja manastira Lipar konačno je rešen.

Zbog nedovoljnih kapaciteta postojećeg bunara manastir se tokom letnjih meseci suočavao sa nedostatkom vode za piće, pa je sestrinstvo bilo prinuđeno da se za pomoć obrati Upravi za vanredne situacije, koja je organizovala dovoženje cisterni sa vodom.

Novi bunar u funkciji je već dva meseca, a analize su pokazale da je voda „meka“ i hemijski i bakteriološki ispravna za piće.

Za rešavanje problema vodosnabdevanja manastiru Lipar odobreno je oko 800.000 dinara iz budžeta grada Кragujevca.

U manastirskoj porti nalazi se crkva posvećena Svetom Georgiju koja, prema predanju, potiče iz 16 veka.

Na ovom mestu, pre više od 150 godina, nalazila se prva seoska škola, u kojoj je kao učitelj radio pesnik i slikar Đura Jakšić, koji je ovde napisao dve čuvene pesme „Na Liparu“ i „Ponoć“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: