B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina
 1. U Norveskoj sve mozes odneti na reciklazu sve uzimaju,
  samo istovari u odgovarajuci odeljak, plastika, basteniski otpad, gradjevinski otpad, namestaj
  nisam siguran ali mislim da se gradjevinski sav zdrobi odvoji magnetima celik, aluminijum robotima ostatak ide za nasipanje ili se opet koristi zavisi sta je. mada se vec na gradilistu dosta odvoji i sortira.
  bastenski otpad ide u kompost.
  plastika na reciklazu uglavnom.
  namestaj se samelje odvoje metalni delovi pa u briket.
  samo azbestne ploce moraju biti upakovane u duple najlonske dzakove ima tu nesto posebno, ne znam tacno.
  nikakav atest, nista, samo dodji i donesi plati se nesto bezveze 5-6 eur a cesto ni to.
  (norge, 6. jun 2023 11:57)

  # Link komentara

 2. zasto se cakalo vise od 40 godina? ima li odgovornog za tako nesto?
  nesto sada odloziti i odneti na deponiju je prekomplikovano.
  sortirati koliko je moguce i tako predati ovo je preterivanje.
  (mile, 6. jun 2023 09:41)

  # Link komentara

 3. @pajo

  ocigledno nikad nisi bio na gradilistu, pa navodis primer plasticnih boca,to je sve sto si u zivotu radio od reciklaze,jako tesko stvarno ...100m2 srusenog gipsanog plafona staje u 150 dzakova u najboljem slucaju ako se lomi na komade od 20x20, po gipsanoj ploci ide do 40 srafova,koje hoces da kazes da treba odvojiti,izvaditi iz ploca,sve to na konstrukciju metalnu koja je iz komada najmanje duzine 3m,znaci seci i pakovati u dzakove koje ostri profili cepaju, kvadrat srusenog zida debljine 20cm zauzima 30% vise u kubikazi to je oko 25 dzakova zavisi koliko se pune i koliko ko moze da nosi..i sad kubik gradjevinskog otpada koji se nekad placao 300 dinara, sada se placa 3000 dinara pod uslovom da im sve spakujes i sortiras i pod uslovom da imas ugovor sa deponijom, da imas licenciranog vozaca sa polozenim testovima za ulazak na deponiju kao i jos dva lica u firmi sa istim polozenim testovima sa prethodnim najavama i obrascima od po 30 strana koje svi popunjavaju za ulazak na deponiju, e u tome je stvar,evo ti otpad,placam koliko treba a ti ga sortiraj kako god hoces,mnogi ne mogu da ispune ove uslove zato i dolazi do stvaranja divljih deponija
  (iwan, 5. jun 2023 21:30)

  # Link komentara

 4. Konačno!
  (maki, 5. jun 2023 19:20)

  # Link komentara

 5. kako to sve odvojiti jos u dzakove kako traze. bolje platiti vise i koliko god treba pa neka oni tamo odvajaju. to je jedno,drugo da ne mogu fizicka lica da deponuju otpad i zato sad od malog mokrog luga pa do grocke imate vise desetina divljih deponija
  (iwan, 05. jun 2023 17:19

  Zasto bi to bilo problem odvojiti?

  Kako nikome nije problem odvojiti smece od hrane u svom stanu?

  Treba uvesti kauciju za plasticne boce kao u nemackoj. Pri kupovini kupac da plati 50 dinara plasticnu bocu. Kada plasticnu bocu vrati u aparat u marketu, dobije svojih 50 dinara nazad.

  Ako nece da vrati neka je baci na ulicu. Drugi ce pokupiti tu bocu tj. tih 50 dinara. Sistem koji vec funkcionise u nemackoj.

  Njima sa platama od 2000 evra nije tesko vratiti bocu da dobiju nazad svojih 25 centi. Nema ni jedne boce u rekama ili na ulici.

  Nece no Srbima biti tesko za 50 dinara.
  (pajo, 5. jun 2023 18:52)

  # Link komentara

 6. fala Bogu gospodu.
  (joca, 5. jun 2023 18:30)

  # Link komentara

 7. Danci koriste istu tehnologiju spaljivanja otpada i proizvodnje energije kao sto je ova francuska u Vinci. Medjutim pojavio se problem sto nemaju dovoljno otpada, pa su poceli da ga uvoze iz Svedske i Nemacke.
  (kole, 5. jun 2023 17:56)

  # Link komentara

 8. Zašto Vinča nije dobila grejanje,već Beograd. Vinča je trebala zbog deponije na svojoj teritoriji da dobije i podno grejanje,ovako dobila je kancer,a beograđani grejanje.
  (Sini, 5. jun 2023 17:32)

  # Link komentara

 9. sve je to ok i tako naravno treba da bude ali su uvedena takva pravila da ukoliko hocete nesto da odnesete na deponiju to mora da se kategorise,odvoji po materijalima itd,i to je ok,ali je u praksi nemoguce. zamislite kada natovarite sa gradilista u kamion materijala,otpada,suta,profila za gips,gipsa,stakla,drveta,tepiha,plocica,itisona,kako to sve odvojiti jos u dzakove kako traze. bolje platiti vise i koliko god treba pa neka oni tamo odvajaju. to je jedno,drugo da ne mogu fizicka lica da deponuju otpad i zato sad od malog mokrog luga pa do grocke imate vise desetina divljih deponija
  (iwan, 5. jun 2023 17:19)

  # Link komentara