B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina

Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući FOTO

Spomenik jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda, Branku Pešiću, završen je danas, na 37. godišnjicu njegove smrti, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, koji je inicirao postavljanje spomenika, rekao je da se Beograd na ovaj način odužuje čoveku koji je mnogo uradio za njegov razvoj.

Izvor: B92.net
Pošaljite komentar
 1. Kada je oslobodjen Zemun, sovjetski oficiri su pitali komandanta Zemuna Branka Pesica zasto ne postrelja bele Ruse izbegle posle okrobarske revolucije. Branko im je rekao; streljajte ih vi, meni ne smetaju. Znao je Branko da ih sovjeti ne mogu streljati, jer u Zemun nisu dosli kao okupatori, vec kao saveznici, pa je nasa komanda bila iznad njihove. Ovo mi je ispricao istoricar i hronicar Zemuna Miodrag Dabizic. Ziveo je skromno u svojoj kuci koja mu je bila dedovina. Cesto, dok sam cekao bus u Cara Dusana sam ga vidjao kako stoji ispred svoje kapije i gleda ko prolazi. Drzao je ruke na ledjima noseci starinski gunj, a na nogama je imao sremacke papuce koje se kupuju na vasarima. Na zalost u cunamiju investitorske agresije na Zemun nestala je i stara Brankova kuca, a sad se tu grade tri velike stambene zgrade. Mi Zemunci ga postujemo i secamo ga se.
  (kole, 5. februar 2023 15:52)

  # Link komentara

 2. Pešić je na posao išao autobusom i imao sluha za probleme građana.
  (Milan, 4. februar 2023 17:48)

  # Link komentara

 3. Свака част.Живео сам у то време у Београду и могу потврдити да је заиста био велики градоначелник.Још,ако се узме у оно време,није било лако дићи Београд,онолико колико је Бранко урадио.
  (Александар, 4. februar 2023 16:04)

  # Link komentara