Jagodina - Ekonomija - B92 Lokal

"Mali centar sveta za sve Jagodince": Za rekonstrukciju Skvera 80 miliona dinara FOTO

Rekonstrukcija i izgradnja Skvera omladine, u centru Jagodine, od glavne ulice do Železničke stanice, uvrštena je u kapitalne projekte grada, za ovu i iduću godinu, u što će biti investirano 80 miliona dinara - ove godine 30, a iduće 50 miliona dinara iz budžeta.

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Foto: Tanjug, Dusan Anicic
Foto: Tanjug, Dusan Anicic

Skver, šetalište, za koga su vezane lepe uspomene Jagodinaca, a kojim dominira Spomenik palim Jagodincima u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine, delo vajara Frane Menegel Dinčića, otkriven 1930. godine, dobiće novi izgled, lepši i funkcionalniji, u duhu vremena, kao i taj deo grada, ocenjuju gradski urbanisti i arhitekte.

Biće reknostruisana i ulica Boška Ðuričića do železničke stanice, koja se, između zgrade Gimnazije, Saborne crkve "Svetih apostola Petra i Pavla" i Muzeja naivne i marginalne umetnosti, nadovezuje na Skver, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi.

Ova ulica se nekada zvala Železnička, posle prolaska železničke pruge kroz Srbiju i Jagodinu 1884.godine a celi ovaj prostor bio je šetalište, štrafta, korzo "mali centar sveta za sve Jagodince", objasnio je za Tanjug, etnolog u penziji Miodrag Mika Aleksić iz Jagodine.

Foto: Tanjug, Dusan Anicic
Foto: Tanjug, Dusan Anicic

Ovde, na prostoru između nakadašnjih ulica Kralja Aleksandra i Žlelezničke, je nekada bio otvoreni prostor pijace i opštinske vage i tu je počeo da se gradi Skver - prostor namerno označen evropskom reči što je pokazivalo želju za evropskim životom. Oko Skvera započinjao je, ne samo novi grad već i evropska kultura, ponašanje, običaji... Tako je Skver tridesetih godina prošlog veka postao centar Jagodine i mladih, objasnio je Aleksić.

Ovo je prostor za mlade, za zaljubljene, radnike, štrajkače, demonstarnte, decu, a poslednjih godina, i sve više, za penzionere, koji ovde najslađe gube vreme, dakle od Skvera omladine do Skvera penzionera, dodao je u šali Aleksić.

Skver je, gotovo i jedini prostor u gradu gde nema vožnje automobilima, postavaljene su brojne klupe za odmor, preko zime ovde radi Gradsko klizalište, zabavni sadržaji za decu, radi nekoliko kafića a na njemu je i Spomen obeležje "topu branilaca Jagodine protiv fašističkog zavojevača 10.4.1941.godine".

Foto: Tanjug, Dusan Anicic
Foto: Tanjug, Dusan Anicic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.