Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Poljoprivrednici pred rezidbom voća - šta kažu stručnjaci iz Jagodine? VIDEO

Poljoprivredni proizvođači sada se bave rezidbom voća. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini dali su nekoliko saveta kako zaštititi biljke, naročito jabuke, breskve i kruške u ovom periodu, od različitih bolesti.

Izvor: B92.net, KCN online Jagodina
Podeli
Foto: TV Kopernikus
Foto: TV Kopernikus

Poljoprivredni proizvođači uglavnom se sada bave rezidbom voća. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini rekli su da treba voditi računa o zaštiti bilja, odnosno o uklanjanju sasušenih grančica na voću, kako bi bolesti koje su bile prisutne u prošloj godini bile eliminisane.

"Posebno bih naglasila za jabučasto voće zbog toga što je bilo dosta ervinije amilavore, da odseku i onaj deo gde nije suvo, jedno 20 cm. Postoji mogućnost da se bakterija nalazi i u tom delu koji još uvek nije sasušen", rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno-savetodavnoj službi u Jagodini.

Sve tretmane treba obaviti ili u fazi mirovanja vegetacije ili neposredno pred njen početak, u fazi bubrenja pupoljaka.

"Naša preporuka je da se obave što pre neposredno pred kretanje vegetacije, zbog toga što se tada postižu i najbolji efekti. Što se tiče tretmana u breskvi, ona je sada u fazi bubrenja pupoljaka. Taj tretman treba obaviti što pre zbog tafrine deformans koja izaziva kovrdžavost lista breskve. Ako se taj tretman ne obavi sada, ako kasnije dođe do zaraze, nema ispravke. Ne može da se suzbije ta bolest. Mora da se obavi preventivni tretman. Kada krene otvaranje pupoljaka na vršnom delu biljke potrebno je uraditi još jedan tretman preparatima na bazi dodina ili preparatima na bazi aktivne materije ciram", rekla je Jeremić.

Došlo je i do pojave kruškine buve, te su poljoprivredni stručnjaci i po tom pitanju dali nekoliko saveta:

"Preporuka je proizvođačima da obave tretman primenom preparata citkodia ili nekih drugih insekticida, obavezno uz primenu mineralnih ulja i to u jačoj koncentraciji. Zbog toga tu ima položenih jaja. Taj tretman treba obaviti što pre zbog toga što kruškina buva ima veliki broj generacija i vrlo teško se suzbija ako se u početnoj fazi ne suzbije na vreme", naglasila je Jeremić.

Što se tiče zaštite ostalog voća, proizvođači sada najčešće koriste kombinovane preparate poput plavog i bakarnog ulja. Tretmane treba obaviti kada je vreme mirno i kada su temperature više od pet stepen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu