Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Nedostatak stručnjaka: Jagodina odustaje od rezervata "Brzansko moravište"

Jagodina zbog nedostatka stručnjaka i organizacije posla odustaje od zaštićenog priodnog dobra " Brzansko moraviššte", a reč je o specijalnom rezervatu prirode koje je jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa, ptica, vodozemaca i gmizavaca u dolini Velke Morave.

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Foto: Artorn Thongtukit, Shutterstock
Foto: Artorn Thongtukit, Shutterstock

U odluci Gradskog veća stoji da je razlog "činjenica da Gradska uprava za zaštitu životne sredine i komunalne poslove grada ne ispunjava stručne, kadrovske i organizacione uslove za obavljanje poslova očuvanja, unapredjenja, promovisanja prirodnih i drugih vrednosti i održivog korišćenja zaštićenog područja.

Rezervat se nalazi izmedju sela Brzan u opštini Batočina i sela Miloševo u Jagodini, površine 64,75 hektara od kojih je 49,75 teritorija Jagodine, a na kojem redovno boravi 59 strogo zaštićenih vrsta ptica od kojih se 29 tu i gnezdi i koje je Jagodina dobila na upravljanje pre sedam godina.

To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su sačuvane osnovne vrednosti jednog močvarnog ekosistema, kažu stručnjaci Zavoda za zaštiti prirode Srbije.

Od izuzetnog značaja je i kao reproduktivni centar više vrsta vodozemaca i gmizavaca a posebnu važnost ima sa "aspekta zaštite ptica močvarica jer čini deo korodora migracije ali obezbedjuje i uslove za gneždenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica".

Tu se nalazi i stablo bele topole "najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji", staro oko 200 godina, još vitalno, površine zemljišta pod krošnjom 816,45 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu