Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Lista čekanja od februara: Jagodinska osnovna škola prva prema broju đaka

Osnovna škola "Boško Đuričić" u Jagodini, prema broju đaka od prošle školske godine, prva je u Pomoravskom okrugu, pokazuju podaci Školske uprave Jagodina - Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Izvor: Novosti Jagodina
Podeli
Foto: BlurryMe/Shutterstock
Foto: BlurryMe/Shutterstock

Iako u celoj Srbiji postoji problem s natalitetom, pa je sve manje đaka, ova škola ne samo da je zadržala broj đaka, već je upisala 25 više nego prošle školske godine, pišu Novosti.

Koliko je povećana zainteresovanost za upis u ovu školu, najbolje govori podatak da je pre 10 do 15 godina bila na 15. mestu u Pomoravlju. Pohađa je 985 učenika, od kojih 935 u matičnoj školi, a 50 u izdvojenom odeljenju u Vinorači i Deonici. U školi je zaposleno 85 radnika, a nastavni kadar čini njih 70.

"Da smo imali prostora, upisali bismo više od 1.000 učenika. Nažalost, prilikom upisa, morali smo da limitiramo broj đaka. Liste čekanja pravili smo još u februaru, a prednost prilikom upisa imali su đaci sa boljim uspehom, oni koji su se preselili ili doselili u ovaj deo grada", kaže direktor OŠ "Boško Đuričić" Zoran Marković.

On smatra da roditelji sve više poklanjaju poverenje ovoj školi zato što je ona puno radila na negovanju profesionalnog odnosa nastavnika prema roditeljima. Da bi škola bila uspešna, bezbedna i da bi ostvarivala ciljeve zbog kojih i postoji, troguao nastavnik - roditelj - učenik mora da funkcioniše. S druge strane, škola prepoznaje obavezu da opravda to poverenje i da iz godine u godinu radi sve bolje.

"Možemo da se pohvalimo i da u srednjoj školi većina naših đaka poboljša uspeh, što znači da su imali dobru bazu za nadogradnju. Najvažnije je, ipak, da iz naše škole izlaze dobri, kulturni i vaspitani ljudi, puni poštovanja prema roditeljima i nastavnicima", ističe direktor Zoran Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.