Vrtić "Mladost" na Ljubić keju u Čačku postaje klaster centar, za opremanje dobija 4,2 miliona

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktorka Predškolske ustaneve “Moje detinjstvo“ potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o opremanju vrtića – centara klastera u kojima će se, u cilju edukacije, organizovati stručne posete zaposlenih iz drugih predškolskih ustanova u Srbiji, dalji razvoj kvalitetne prakse, razmena iskustva i realizacija jednodnevnih stručnih skupova.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

07:15

Vrtić
Foto: Shutterstock/archideaphoto

Potpisivanju ugovora prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ovim ugovorom, Grad Čačak dobija sredstva u vrednosti od 4,2 miliona dinara, koji će biti upotrebljeni za opremanje vrtića “Mladost“ na Ljubić keju. Od toga 1,9 miliona dinara za nameštaj, 1,3 miliona za opremu i milion za didaktička sredstva.

Ugovorom su obuhvaćeni vrtići u još četiri grada – Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu i Loznici.

Vrtići – centri klasteri biće opremljeni niskim mobilnim nameštajem, didaktičkim sredstvima i IKT opremom ukupne vrednosti 21 milion dinara, a sredstva su obezbeđena u okviru Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Vaspitači iz vrtića centara klastera obučeni su za vođenje stručnih razmena, a obezbeđena je i kontinuirana stručna podrška Instituta za pedagogiju andragogiju.

– Vrtići – centri klasteri su jedna od mera kojom stvaramo uslove za unapređivanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i obezbeđujemo podršku vaspitačima i snažimo njihove kompetencije za realizaciju Programa “Godine uzleta“ – izjavio je ministar Branko Ružić i najavio da su Projektom obezbeđena i dodatna sredstva za opremanje 107 predškolskih ustanova kompletima niskog mobilnog nameštaja i IKT opreme u iznosu od milion evra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja putem projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ pruža podršku predškolskim ustanovama u uvođenju i primeni novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta“. Podrška koja obuhvata opremanje vrtića klaster-centara, obuke za 14.000 vaspitača, mentorsku podršku za 168 vrtića, izradu i štampu šest različitih priručnika vredna je 4.300.000 evra.

Pored toga, uz podršku Projekta, Ministarstvo izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom vrtića obezbeđuje i 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije, piše Morava info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: