Petak, 23.02.2024.

10:12

Uskoro izgradnja novih objekata u NTP: Evo šta to znači za Čačak VIDEO

U gradu na Moravi ovog proleća počeće radovi na izgradnji novih objekata Naučno-tehnološkog parka.

Izvor: B92.net, TV Prva

Uskoro izgradnja novih objekata u NTP: Evo šta to znači za Čačak VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Izgradnja novih 12.000 kvadratnih metara Naučno-tehnološkog parka biće na lokaciji nekadašnjeg giganta Cera, koji je u potpunosti devastiran tokom bombardovanja 1999. godine.

"Ovo je regionalni naučno-tehnološki park koji zahvata ogroman obuhvat, i Moravički, i Raški, i Zlatiborski okrug. Velike potencijale, naravno imaju i auto-putevi, i "Miloš Veliki", i Moravski koridor koji doprinose razvoju, pre svega, infrastrukture čitavog regiona Zapadne Srbije i ubeđen sam da će mnogi mladi, kao što su i ostali IT stručnjaci, pre svega, ostati u svom gradu, a oni koji su otišli, naravno, putem novih saznanja i novih znanja preneti u NTP Čačak", rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

"U ovom formatu, na novih 12.000 kvadrata imaćemo skoro ukupno 19.000 metara kvadratnih, od Startup centra u samom centru do prve lokacije, odnosno lokacije jedan i ove nove izgrađene lokacije, lokacije dva", dodao je Todorović.

Objekat broj jedan Naučno-tehnološkog parka, koji je 2020. godine useljen i trenutno rade 23 kompanije koje zapošljavaju preko 150, uglavnom mladih, fakultetski obrazovanih ljudi, a od 2020. godine do sada preko 50 kompanija ili pravnih subjekata je dobilo podršku od strane Naučno-tehnološkog parka.

"Izgradnjom novih poslovnih kapaciteta, mi ćemo utrostručiti rad, odnosno kvadrate kojima raspolaže Naučno-tehnološki park, tako da i uz podršku naših partnera i inovacione zajednice, siguran sam da ćemo tako i utrostručiti broj naših korisnika i uvećati taj poslovni ambijent inovacione delatnosti koji se neguje ovde pod nas u Naučno-tehnološkom parku", rekao je Mirko Pešić, direktor NTP Čačak.

"Od kraja prošle godine i početku nove godine to se i nastavilo, uvećava se broj mladih inženjera i onih iskusnih koji imaju zaista dobre ideje i svoj rad pokušavaju da pretoče u potpuno nove biznise, u start-up kompanije, tehnološke kompanije. Posebno izdvajamo naše sugrađane koji su pre nekoliko godina završili fakultet, baš ovde u Čačku, a otišli u inostranstvo i tamo rade u jednim ozbiljnim kompanijama. U međuvremenu su već imali iskustvo u razvoju inovativnih proizvoda i inovativnih rešenja. Takav jedan kontakt imamo sa našim saradnikom iz Švedske, koji razvija jedan potpuno novi sistem za bezbednost u saobraćaju", rekao je Pešić.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: